rozwiaz za pomoca drzewka
kasia: w urnie mamy 30 losow w tym 6 jest wygrywajacych. wyciagamy 3 losy. jakie jest
prawdopodobienstwo ze:
a, jeden los wygrywa
b, conajmniej 1 wygrywa
c, dwa wygrywaja
22 lis 22:33
kasia: prosze o wyjasnienie
22 lis 22:41
Janek191:
| | | | 30 ! | | 28*29*30 | |
I Ω I = | = |
| = |
| = 28*29*5 = 4 060 |
| | | 3 ! * 27 ! | | 1*2*3 | |
a) Jeden los wygrywa
więc
b)
B − " co najmniej jeden wygrywa " ( jeden lub dwa lub trzy )
B ' − wszystkie losy są puste
więc
P( B ) = 1 − P( B' ) =
c) C − " dwa losy wygrywają "
22 lis 22:56
22 lis 22:57
22 lis 22:58
Eta:
A już czekałam na usunięcie "klona"

dla
Janek191
22 lis 22:59
kasia: a jak to mozna zrobic za pomoca drzewka?
22 lis 23:06
bezendu:
Wiesz jaki to będzie krzaczor

?
22 lis 23:07
Eta:
"drzewka" nie mają już liści !
22 lis 23:07
bezendu:
Jeszcze trochę liści jest
22 lis 23:09
Eta:
22 lis 23:09
kasia: a w takim razie moze jakis inny sposob? bo tej silni jeszcze nie mialam
22 lis 23:25
Hajtowy: To pora się jej nauczyć
22 lis 23:26
22 lis 23:27
kasia: 
dzieki mam nadzieje ze to zrozumiem.
a bym mogla prosic jeszcze o pomoc?
w urnie jest 6 kul bialych, 3 czarne i 4 zielone, wybieramy 3 kule jednoczesnie bez zwracania.
jakie jest prawdopodobienstwo zdarzenia ze wylosujemy 3 kule tego samego koloru?
da sie to rozwiazac przy pomocy drzewka?
22 lis 23:36
bezendu:
Tutaj masz kombinacje
22 lis 23:37
kasia: jednak ta silnie nie wiem jak ugryzc
z tego co widze to musze te 24 jakos rozbic poprzez mnozenie ale nie wiem
22 lis 23:45
22 lis 23:47
kasia: to juz jest obliczone wiec na wzor tego probuje nastepne i nie wychodzi mi nic z tego
22 lis 23:50
Gustlik: Kasiu, jak tak Wasza pani czy pan kocha drzewka, to niech się przebranżowi na biologa albo
robi wam na matmie wycieczki do lasu, tam drzewek bez liku. Kurde, czy w tych szkołach
działają aktywiści z Greenpeace, czy co

? To są zadania kombinatoryczne, a nie na
krzakoterapię. Krzakoterapia jest dobra do prawdopodobieństwa całkowitego, a nie do zadań
kombinatorycznych.
Kiedy wreszcie nauczyciele zrozumieją, że kombinatoryka jest PODSTAWĄ rachunku
prawdopodobieństwa, a nie krzaki i zaczną korygować program ułożony przez pijanych szewców i
naćpanych krawców z MEN

? Kombinatoryka to FUNDAMENT, a krzaki to DACH

!
| | 24 | |
P(A)= |
| =0,083916083916083916083916083916084 |
| | 286 | |
Naprawdę dla swojego dobra naucz się kombinatoryki, masz ją tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1015.html .
A drzewka oglądaj w lesie albo w parku.
22 lis 23:51
Janek191:
| | 24 ! | | 22 ! *23*24 | | 23*24 | |
= |
| = |
| = |
| = 23*12 = 276 |
| | 2 ! * 22 ! | | 2 * 22 ! | | 2 | |
22 lis 23:53
kasia: postaram sie tego nauczyc ale kiepsko mi to naprawde idzie niestety. nie rozumiem tego przy
wiekszych liczbach. to co jest na stronie przez was podanych troche kumam ale tego zadania
pierwszego nie mam pojecia jak zrobic
22 lis 23:58
kasia: a skad sie wzielo to 22 na dole?
22 lis 23:59
kasia: juz wiem
23 lis 00:01
kasia: a jak to z kulami zadanko zrobic? podpowiecie?
23 lis 00:02
Gustlik: Bardzo proste:
24!=
1*2*3*4*...*22*23*24=
22!*23*24, z każdej silni można wyciągnąć silnię mniejszej
liczby i domnożyć po kolei do końca, tylko te domnażane liczby są już
BEZ SILNI
! .
Robi się to po to, żeby poskracać te silnie oraz pozostałe czynniki.
A to 22! wzięło się z tego wzoru na symbol Newtona:
Czyli
| | 24! | | 24! | |
= |
| = |
| |
| | 2!*(24−2)! | | 2!*22! | |
23 lis 00:05
kasia: hmmm aha. a czy dobry w takim razie wynik mi wyszedl w tym IB'I=2024
23 lis 00:09
kasia: i prosze jeszcze o to drugie zadanko
23 lis 00:12