okres obrotu
mod: Ciężarek zawieszony na nici o długości L=1 m porusza się jednostajnie po okręgu w płaszczyźnie
poziomej. Znaleźć okres obrotu ciężarka, jeżeli przy jego ruchu nić odchyla się od pionu o kąt
a=30⁰.Przyspieszenie ziemskie g = 9,81 m/s2
wystarczy podstawić do wzoru na T czy trzeba coś jeszcze policzyć skoro jest jest podany kąt?
z góry dziękuje
23 lis 10:56
Nienor:

Wzór na T, ten z tablic, jest tak naprawdę prawdziwy tylko przy założeniu, że wychylenie jest
małe (mniejsze niż 10
o). Zdaje sobie sprawę, że po pierwsze nikt bardzo na to nie zwraca
uwagi o i mało kto mówi. SPróbuj policzyć okres wiedząc, że jest on 4−krotnością spadku ciała
do punktu równowagi.
Czerwona kropka to punkt równowagi, niebieska maksymalne wychylenie.
23 lis 11:19
MQ:

@
Nienor nie o to chodziło w zadaniu.
Tu chodzi o siłę dośrodkową.
23 lis 14:31
Nienor: MQ w zadaniu chodzi o policzenie okresu, ty akurat liczysz to tak, wcale to jednak nie
oznacza, że nie da się inaczej. Ja bardziej myślałam o zasadzie zachowania energi i
rozwiązywania banalnego równania różniczkowego.
Wzoru na siłę dośrodkową staram się nie używać jak nie mam pewności, że mam doczynienia z
kołem, bo liczenie promienia krzywizny, cóż, jest nie fajne.
23 lis 14:43
MQ: Tylko, że tu nie chodzi o okres wahań wahadła, lecz o okres obiegu ciężarka po okręgu, gdy nić
jest wychylona o 30o od pionu.
Tor ciężarka jest w płaszczyźnie prostopadłej do kierunku siły grawitacji.
23 lis 14:46
Nienor: Oj faktycznie
23 lis 14:47
mod: a z czego policzyc to v?
24 lis 14:19
MQ: Z 2. równania.
24 lis 14:42