Łyżwiarz zakreśla na lodzie łuk o promieniu R=2m
wojtek210696: Łyżwiarz zakreśla na lodzie łuk o promieniu R=2m, poruszając się z prędkością v= 2m/s. Oblicz
kąt pod jakim łyżwiarz musi się odchylić od pionu aby zachować równowagę.
jak to obliczyć, próbowałem z zależności Fd=T, ale coś źle wychodziło, bo promien wychodził 8m,
i nie wiem ... help
23 lis 14:08
wojtek210696: Już sam w necie wyszukałem, że Współczynnik tarcia równy jest tangensowi kąta tarcia., czyli
0,2
co jest równe 11 stopni
23 lis 14:16
MQ:
23 lis 14:16
SpaceX: Ft=Fd
μmg=mv2/R dzielimy obustronnie przez m
μg=v2/R teraz dzielimy przez g
μ=v2/Rg podstawiamy dane liczbowe
μ=22/2*10
μ=0,2 to jest tg kąta alfa więc 0,2≈11°
pozdrawiam
23 lis 16:23