matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pole całkowite walca
Beti:
Walec ma wysokośc 6 i objętość 3600pi. Oblicz pole całkowite walca
22 lis 21:20
Mila:
H=6 V=3600π Szukane: P
c
V=π*r
2
*H⇔ π*r
2
*6=3600π /:6 /:π r
2
=600 r=
√
600
=
√
100*6
r=10
√
6
P
c
=2*πr
2
+2*π*r*H P
c
=2π*600+2π*10
√
6
*6 P
c
=2π(600+60
√
6
)=.. dokończ
22 lis 21:46