wykazać że równanie x^3-3x+1=0 ma pierwiastek z przedziału <1,2>
alina: wykazać że równanie x3−3x+1=0 ma pierwiastek z przedziału <1,2>
22 lis 20:31
alina: ma ktoś pomysł
22 lis 20:37
icoverty: doszedłem do x(x−
√3)(x+
√3)+1=0 ale nie wiem czy to coś daje
22 lis 20:39
22 lis 20:42
PW: f(x) = x3−3x+1
f(1) = 13−3•1+1 = −1
f(2) = 23−3•2+1 = +1
Funkcja f przyjmuje na krańcach przedziału [1, 2] wartości różnych znaków.
Jest takie twierdzenie,które mówi, że w takim przypadku istnieje w (1, 2) miejsce zerowe
funkcji f.
Wystarczy sprawdzić, czy są spełnione założenia i powołać się na to twierdzenie.
Darboux?
22 lis 20:42
alina: kurcze a tumoże coś z granicami trzeba
22 lis 20:43
PW: No musiałem się pomylić w rachunkach, Krzysiek policzył dobrze f(2)
22 lis 20:44
PW: alino, tu ciągłość odgrywa zasadniczą rolę, ale w rozwiązaniu zadania nie musimy tego
odkrywać na nowo.
22 lis 20:46