potrzebna pomoc - funkcja cyklometryczna
martakos: Cześć, nie do końca rozumiem funkcje cyklometryczne. Czy ktoś pomoże rozwiązać:
y= arcctg(−x) = −
π2
z góry dzięki za rozwiązanie
22 lis 12:55
wredulus_pospolitus:
| | π | |
pytanie ... jaką wartość przyjmuje ctg (− |
| )  |
| | 2 | |
to jest szukana wartość (
−x) to będzie ta wartość
przerzucasz minusa i masz wynik
22 lis 13:13
martakos: ctg (− π2) = 0
tyle że tam jest arc ctg...
22 lis 13:17
wredulus_pospolitus:
tak naprawdę powinno się napisać ... że brak rozwiązań ponieważ arcctg (x) ma ZB ∊ <0;π>
22 lis 13:23
martakos: dzięki
22 lis 13:26