jerey: sprawdź czy funkcje są rowne,gdy:
f(x)=√3x+5√x−7 i g(x)= √(3x+5)(x−7)
wiem, ze trzeba ustalic dziedzine, z g(x) będzie łatwo (3x+5)(x−7)≥0 i rozwiazac, odczytac
pierwiastki i przedziały a co będzie z f(x)?
robiłem to w ten sposob. 3x+5≥0 i x−7≥0 ale wychodzi mi błedny przedział dla dziedziny. Gdzie
robie błąd?
21 lis 21:08
jerey: pomoze ktos?
21 lis 21:19
Piotr 10: Kiedy funkcje są równe?
Gdy maja takie same dziedziny
Gdy ich wzory da się sprowadzić do ''jednakowego wzoru''
Jeżeli jeden z tych dwóch warunków nie jest spełniony, to funkcje nie są równe.
21 lis 21:21
Piotr 10: f(x)=√(3x+5)(x−7)
Gdy, np masz
√6 * √2 to możesz to zapisać jako √6*2=√12=2√3
21 lis 21:23
jerey: no to mozna powiedziec ze tak zrobiłem, ale co z √3x+5√x−7
21 lis 21:41
jerey: gry wymnoze wyjdzie to samo .
21 lis 21:41
PW: Zadanie jest podchwytliwe, sprawdza znajomość definicji, jak napisał
Piotr 10
| | 5 | |
Dziedziną f jest część wspólna przedziałów [− |
| , ∞) i [7,∞), a więc przedział [7,∞). |
| | 3 | |
Dziedziną g jest zbiór x, dla których (3x+5)(x−7) ≥ 0. Wystarczy narysować parabolę, by
zobaczyć, że jest to
suma tych przedziałów, czyli
Wniosek: dziedziny funkcji f i g są różne, a zatem f≠g.
Można było
zamiast tego wywodu podać po prostu przykład.Dla x = −5 funkcja f nie jest
określona, bo nie istnieje
√3•(−5)+5 (ani
√−5−7), natomiast g jest określona: g(−5) =
√(−10)•(−12) =
√120.
22 lis 17:16
jerey: dzięki śliczne PW, nie wpadłem na to ze to częśc wspolna jest dziedziną. Ale teraz juz wiem,
jest okej. Dzieki.
22 lis 19:12