liczby zespolone
pomocy algebra: z5=(1+i√3)z ( to 'z' jest zespolone nie wiem jak dać kreskę nad 'z')
prosiłbym o rozwiązanie trygonometryczne
22 lis 21:10
pomocy algebra: sprzężone*
22 lis 21:12
Krzysiek: z=reiα
z5=r5e5αi
z→=r−αi
zamień (1+i√3) na postać wykładniczą
i porównaj moduły i kąty.
22 lis 21:21
pomocy algebra: kurcze właśnie mam rozwiązane w postaci wykładniczej, ale nie rozumiem jej zbytnio,
wolałbym to rozwiązać trygonometryczne (wiem ze trochę dłużej ale w tryg. rozumiem krok po
kroku co się robi),
możesz podpowiedzieć jak to rozwalić z postaci trygonometrycznej?
22 lis 21:28
Krzysiek: przecież postać trygonometryczna niczym się nie różni od wykładniczej...
zamiast pisać: z=|z|(cosα+isinα)
chyba lepiej pisać: z=|z|eαi ?
22 lis 21:30
pomocy algebra: nie no jakaś tam różnica chyba jest, gubię się jak robię wykładniczo( a tak wgl to tylko robię
tym tryg) już się przyzwyczaiłem
22 lis 21:32
Krzysiek: to skoro masz rozwiązane w postaci wykładniczej to możesz zamienić na postać wykładniczą i
wtedy spróbować zrozumieć zadanie.
22 lis 21:34
pomocy algebra: to takie rozwiązanie, że polowy tam nie ma, a drugiej polowy nie kminie, bo wykładniczo, gdybym
wiedział o co w tym zadaniu chodzi to bym nie prosił o pomoc
22 lis 21:39
pomocy algebra: dobra może czas sie nauczyc postaci trygonometrycznej, kolos za 2 tyg i to zadanko moze byc,
więc
(1+i√3) wykladniczo wyszło mi eiπ/3
22 lis 21:48
pomocy algebra: postaci wykładniczej*
22 lis 21:48
pomocy algebra: co dalej?
22 lis 21:54
Krzysiek: zabrakło modułu który jest równy '2'
i teraz porównujesz:
r5e5αi=2eπ/3ire−αi
r=0 lub
r≠0 i r4=2 i 5α=π/3−α+2kπ
22 lis 21:57
pomocy algebra: a co to jest r ?
22 lis 22:00
pomocy algebra: r to inaczej |z| ?
22 lis 22:00
Krzysiek: tak
22 lis 22:01
pomocy algebra: chyba powoli to rozumiem
22 lis 22:14
pomocy algebra: dlaczego r=0 lub nierówna zero?
22 lis 22:39
Krzysiek: jeżeli r=0 to równość jest spełniona niezależnie od kąta α.
więc potem zakładasz,że jest różne od zera i dzielisz przez 'r' stronami.
22 lis 22:55
pomocy algebra: ok dzięki za pomoc
22 lis 23:04