Zdarzenia
DeDee: | | 2 | | 4 | | 2 | |
Zdarzenia A,B,C są takie, że P(A)= |
| P(B)= |
| P(C)= |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
W takim wypadku:
A∪C=B − to prawda
A=C − to prawda
B i C nie są rozłączne − ?
A i B są rozłączne − ?
Sprawdźcie, pomóżcie
20 lis 14:30
DeDee: UP
20 lis 15:41
DeDee: UP
20 lis 16:41
DeDee: UP
20 lis 18:24
DeDee: UP
21 lis 08:20
Aga1.: B i C nie są rozłączne to prawda.
Gdyby były rozłączne to
P(AUB)=P(A)+P(B)≤1, a tak nie jest
P(A)+P(B)>1
Podobnie sprawdź A i B.
Czy pierwsze dwa zdania są prawdziwe?
Na podstawie równych prawdopodobieństw nie możemy stwierdzić, że zdarzenia są równe.
21 lis 09:00
DeDee: Niezbyt czaje bo wgl tego nie przerabiałem jeszcze w szkole

mogę prosić o kompletne
rozwiązanie? Wydawało mi się to proste, ale jest chyba czymś innym niż mi się wydawało
21 lis 16:13
DeDee: UP
21 lis 22:05
DeDee: UP
22 lis 08:42
DeDee: Bardzo prosiłbym o dokładne wytłumaczenie mi tego zadania, bo nie do końca je rozumiem
22 lis 15:41
DeDee: | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Czy jest jest tak : P(A∪C)= P(A)+P(C)−P(A∩C)= |
| + |
| − |
| = |
| ? I wtedy |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
wychodzi, że A=C i że A∪C≠B?
22 lis 15:52
DeDee: no i A i B są rozłączne bo wynik jest mniejszy od 1...
22 lis 16:01
DeDee: Jak to w końcu jest?
22 lis 16:08
DeDee: Ktokolwiek potrafi mi pomóc z tym zadaniem?
22 lis 20:17