funkcje dwóch zmiennych
Sandra: Udowodnić że funkcja spełnia równanie: f(x,y)=xyln(xy). Jak to rozpisać ? resztę już sobie
poradzę z obliczeniem
23 lis 12:46
Godzio:
Ciekawe zadanie.
23 lis 12:48
Sandra: w policzeniu na pewno proste tylko nie wiem jak to rozpisać
23 lis 12:49
Godzio:
Przeczytaj to co napisałaś

Ja tu nie wiem co mam zrobić
23 lis 12:51
Sandra: (d2f/d2x)*(d2f/d2y)=1
23 lis 12:53
Sandra: czyli drugie pochodne po x i po y muszą się równać jeden
23 lis 12:53
Godzio:
No to trzeba je wyliczysz:
| d2f | | d | | 1 | | d | |
| = |
| (yln(xy) + xy * |
| * y) = |
| (yln(xy) + y) = |
| dx2 | | dx | | xy | | dx | |
| | d2f | | x | |
Funkcja jest symetryczna (tzn. f(x,y) = f(y,x) ) więc |
| = |
| |
| | dy2 | | y | |
23 lis 12:57
Sandra: ok juz wiem gdzie zrobilam bląd

rozpisane miałam tak samo ale pochodnej drugiego rzędu po x
pomnożylam jakby dwa razy
23 lis 13:05
Sandra: dziękuję za pomoc
23 lis 13:05