Rozwiąż równanie
Barbara: x4+x2−6x+4=0
22 lis 20:49
ICSP: w(1) = 0 . Podziel ten wielomian przez x−1
22 lis 20:50
Barbara: To wiem ,ale jakoś mi to wszystko nie wychodzi,jak możesz to proszę o obliczenie tego.Dzięki
22 lis 20:55
ICSP: ależ proszę :
x4 + x2 − 6x + 4 = 0
x4 −2x3 + x2 + 2x3 − 4x2 + 2x + 4x2 − 8x + 4 = 0
x2(x−1)2 + 2x(x−1)2 + 4(x−1)2 = 0
(x−1)2(x + 2x + 4) = 0
x = 1
22 lis 21:00
pigor: ..., w(1)=0, więc w zbiorze R np.
tak :
x4+x2−6x+4= 0 ⇔ x
4−x
3+x
3−x
2+2x
2−2x−4x+4= 0 ⇔
⇔ x
3(x−1)+x
2(x−1)+2x(x−1)−4(x−1)= 0 ⇔ (x−1)(x
3+x
2+2x−4)= 0 i q(1)=0 ⇒
⇒ (x−1)(x
3−x
2+2x
2−2x+4x−4)= 0 ⇔ (x−1)[x
2(x−1)+2x(x−1)+4(x−1)]= 0 ⇔
⇔ (x−1)
2(x
2+2x+4)= 0 ⇒ x−1=0 i x
2+2x+4>0 ∀x∊R ⇒
⇒
x=1 − szukane rozwiązanie − pierwiastek dwukrotny w R . ...
22 lis 21:02