Wielomiany wyznaczanie zmiennej
marcado: Witam, mam pewien problem z wydawałoby się łatwym zadaniem z wielomianów, jednak pamięc
zawodzi...
Oblicz k, jeśli punkt (k+1, −7) należy do wykresu wielomianu w(x) = x3 + 1
Moje obliczenia prowadzą do otrzymania takiego wielomianu
w(x) = k3 + 3k2 + 3k + 8
nie wiem, jak teraz wyznaczyć k...
22 lis 20:23
bash: po pierwsze obliczasz W(k+1)=...a potem przyrównujesz to do −7
22 lis 20:29
marcado: No tak, ale nawet bez tego −7 nie wychodzi mi uproszczenie tego wielomianu.
w(x) = k3 + 3k2 + 3k + 1
22 lis 20:36
Bizon:
... bo nie wyjdzie
"Wal ścieżką" pokazaną przez bash
22 lis 20:43
marcado: A czy k3 + 3k2 + 3k + 1 nie jest podstawieniem pod x właśnie k+1? Nie rozumiem. Nie wiem czy to
zmęczenie, czy inny czynnik, ale ta ścieżka jest bardzo zawiła. Prosiłabym o bardziej
prezycyjny opis, jeśli można?
22 lis 20:48
marcado: Aaah, ale ze mnie niezdara. Już rozumiem! Sprawa jasna, dziękuję za pomoc
22 lis 20:51
Bizon:
W(k+1)=−7
(k+1)3+1=−7 ⇒ (k+1)3=−8 ⇒ itd
22 lis 21:03