Miejsca zerowe
[N[ELO]]: Miejsca zerowe dwóch funkcji liniowych są liczbami przeciwnymi. Wykresy tych funkcji przecinają
się w punkcie (2;4) i wraz z osią OX ograniczaja trójkąt o polu 12. Wyznacz wzory tych
funkcji.
To zadanie rozwiązałem poprawnie, aczkolwiek nie wiem jak się doliczyć tych liczb 3 i −3 czyli
tych miejsc zerowych.
22 lis 14:43
[N[ELO]]: | | a*h | |
ja to robiłem tak, że pole trójkąta to P= |
| czyli jak wysokość=4 to a=6 a odległość od |
| | 2 | |
−3 do 3 jest równa 6. Jakieś inne pomysły?
22 lis 14:47
[N[ELO]]:
22 lis 14:59
ICSP: Po co inne pomysły jak ten jest dobry ?
22 lis 15:01