matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 7.4.2011
Zadania
Odp.
5
Katia:
Potrzebna mi pomoc! Sprawdź bez rysowania, ile punktów wspólnych ma prosta o równaniu y=2x−1 z okręgiem o
3
Jula:
Ratunku, pomocy...
2
Wiki:
Pomocy
! Suma pierwszego i czwartego wyrazu ciągu geometrycznego jest równa 48, a suma drugiego i
1
irena:
Powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu jest półkolem o promieniu 12 cm.
3
irena:
W graniastosłupie czworokątnym prawidłowym przekątna o długości 15 jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α.Wiadomo że sin α=0,2.Wyznacz obj.tego graniastosłupa.
7
abc:
ze zbioru {1,2,...,7} losujemy
bez zwracania
i zapisujemy je w kolejności wylosowania , otrzymując liczbę trzycyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania liczby
0
regweg:
Ścianami czworościanu są dwa trójkąty równoboczne o boku długości a i dwa trójkąty prostokątne. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego czworościanu
1
iwonka:
1
a
n
=1−
n
4
1
panek:
Narysuje lub rozpisze ktoś wykres funkcji f(x)= |x+4| − |x|
6
Mario Bros:
Pomozcieeee
0
big al:
Rozważamy prostokąty, których dwa wierzchołki leżą na odcinku łączącym punkty wspólne osi OX i pparaboli o równaniu y = x
2
− 6x +5, a dwa należą do tej paraboli. Wyznacz współrzędne
0
big al:
Czworokąt ABCD ma środek symetrii. Znajdź współrzędne punktu D, jeżeli A = (−2, 2), B = (2, 02), C = (4,3)
0
big al:
Podstawy trapezu prostokątnego mają długości 70 i 30, kąt ostry trapezu ma miarę 22*. Oblicz pole trapezu, przyjmując, że tg 22* = 0,404.
3
Mario Bros:
PROSZE O POMOC mam 3 zadania na jutro i nic nie moge wykabinowac...
1
iwonka:
x−2
x
+
x
x+2
1
kat.:
:::rysunek::: Kazdy trojkat wpisany w srodek okregu, gdzie wierzcholek jest srodkiem, to trojkat
2
marek0000:
rozwiąż graficznir równanie.
0
śliczna :
z kuponu materiału o szerokosći 60 cm i długośći 5,4m krawcowa wycięła dwie chusty w kształcie
2
adam:
Funkcja kwadratowa ma dwa miejsca zerowe: −1 i 5, zaś rzędna wierzchołka paraboli, będącej wykresem tej funkcji jest równa 6.
0
Mario Bros:
PROSZE O POMOC mam 3 zadania na jutro i nic nie moge wykabinowac...
0
śliczna :
Balon meteorologiczny o objętości 20m sześciennych napełniono wodorem.Wyznacz maksymalną masę balonu (powłoki) kosza oraz balastu która pozwoli mu się unieść w atmosferze (gęstość
2
patrycja:
naszkicuj wykres funkcji f . Podaj jej miejsce zerowe i zbiór wartośći.
2
mat?:
DO ROBOTY, MATURA ZA MIESIĄC
7
koli:
dana jest rowność sin2α / 1+cos2α * cosα /1+ osα= tgα/2
0
śliczna :
Ciśnienie płynu pod tłoczkiem strzykawki lekarskiej wynosi 3kPa.Jaka praca zostanie wykonana przy przesunięciu tłoczka o powierzchni 2 cm kwadratowe na odległość 5 cm?
5
iwonka:
W(x)=(x−1)
2
(2x+1)(4x
3
−3)
3
ziup:
jak zrobic ten przykład y=x
2
+(1−
√
2
)x−
√
2
0
Michalina:
Dany jest granistoslup prawidlowy trojkatny gdzie BC=6, CD=BF=12 gdzie EA ma 13 cm i jest wysokoscia tego graniastoslupa. Oblicz objetosc.
1
Ela:
f(x)= 3
x
−
2
a) podaj dziedzinę i zbiór wartości
2
pan pytanko:
Mam takie pytanie (zaznaczę, że w szkole jeszcze tego nie miałem) co oznacza: "ln" i "e" ?
1
śliczna :
Na mapie wykonanej w skali 1:30 000 most ma długość 1,4cm jego rzeczywista długość ile wynosi?
2
Jarek:
witam, prosze o pomoc
0
Ja:
Męczyłem się długo nad tym zadaniem i na nic konkretnego nie wpadłem. Zrezygnowany zgłaszam się do ludzi mądrzejszych (czyli do Was). Oto i one:
1
viki2154:
Pomocy
! bardzo proszę o pomoc Z góry bardzo dziękuję
4
orgami:
a
2
= −4 a
7
= 6 oblicz a
10
=?
4
luk18:
FUNKCJA HOMOGRAFICZNA
! Funkcja homograficzna f jest monoticzna w przedziałach (−
∞
,2) i (2,+
∞
). Zbiór R\{0} jet zbiorem
2
orgami:
2+x
2−x
=−
3
5
9
dlaczegoniex33:
1,2,3,4,5,6,7,8, oblicz prawdopodobieństwo wybrania liczby podzielnej przez 3
0
Jeanne:
Zapisz wielomian (2x−1)
3
+(1−x)(3x−2)
2
w postaci uporządkowanej. Oblicz wartość wielomianu dla x=−
√
5
2
panek:
Daje tu link do z moim rozwiązaniem równania:
http://img199.imageshack.us/i/rownanie.jpg/
0
śliczna :
Ciśnienie płynu pod tłoczkiem strzykawki lekarskiej wynosi 3kPa.Jaka praca zostanie wykonana przy przesunięciu tłoczka o powierzchni 2 cm kwadratowe na odległość 5 cm?
0
Monika:
f(x)= 3
x
−
2
a) podaj dziedzinę i zbiór wartości
4
TOmek:
:::rysunek::: W trójkącie ABC |AB| = 8, |BC| = 10, zaś |kąt ABC| = 60 stopni. Oblicz objętość i pole
2
Patrycja107:
Jakie może mieć miejsce zerowe funkcja liniowa , której wykres przechodzi przez punkt (2,3) i ma punkt wspólny z odcinkiem o końcach (5,−3) i (7,0) .?
1
śliczna :
właśćiciel sklepu przywiózł rano 160 kg jabłek. w ciągu dnia sprzedał 48kg tych jabłek. ile procent porannego zapasu stanowią jabłka sprzedane?
23
Paula:
Dany jest granistoslup prawidlowy trojkatny gdzie BC=6, CD=BF=12 gdzie EA ma 13 cm i jest wysokoscia tego graniastoslupa. Oblicz objetosc. Bardzo prosze o pomoc, to zadanko jest mi na
1
pomocy!:
Na mapie wykonanej w skali 1:30 000 most ma długość 1,4cm jego rzeczywista długość ile wynosi?
1
Shiguruy:
:::rysunek::: Prosze o pomoc:
4
paula:
1.W sali wykładowej w pierwszym rzędzie może usiąść 10 studentów. W każdym z następnych sześciu rzędów jest o 2 miejsca siedzące więcej niż w rzędzie wcześniejszy. Z kolei w każdym z
6
Karol:
sinx
∫
√
1+2cosx
z podstawieniem że t=
√
1+2cosx
1
pomocy!:
Turyśći zwiedzający Gdańsk podzielili się na trzy grupy .pierwsza licząca x osób zwiedziła starówkę.
6
Qba101:
Dziedzina logarytmu + trygonometria. Zadanie pierwsze zrobiłem, drugiego nie jestem pewien czy można tak rozwiązać.
2
daw93:
Znajdź kąt A i C trójkąta, w którym a=2
√
3
, b=3−
√
3
, c=3
√
2
1
Adamo:
wykaż, że równanie x(x+2)(x−3)=3−x ma tylko dwa rozwiązania rzeczywiste.
0
pomocy!:
z kuponu materiału o szerokosći 60 cm i długośći 5,4m krawcowa wycięła dwie chusty w kształcie
2
Adamo:
ax
3
+2abx
2
+ab
2
x=x
3
+2x
2
+x
1
SpadającyOrzeł:
wysokość poprowadzona do podstawy trójkąta równoramiennego ma długość 20 cm. na trójkącie opisano okrąg o promieniu r=13 . oblicz obwód tego trójkąta
34
Daria:
Cześć Pomorze mi ktoś z układem równań. Duzo jest obliczeń i nie jestem pewien czy sie nie pomyliłem
15
Daria:
Mam mały problem z nierównoscią nie jestem pewna czy dobrze zrobiłam I3x−5l<=4
9
Alexandra:
Witam mam problem z logarytmem
7
meg:
n
4
−3n
2
+1
Mam udowodnić, że
dla n ∊ℕ i n>2 jest ułamkiem właściwym.
n
4
−n
2
−2n−1
I robię to tak: Ułamek właściwy czyli licznik jest mniejszy od mianownika?
3
rączszka:
∫ e
cos x
sin x dx
2
Peszko:
Proste y=
2
3
x i y= −mx−2 są prostopadłe. Jaką wartość ma parametr m?
11
TOmek:
:::rysunek::: W trapezie równoramiennym jedna z podstaw jest trzy razy dłuższa od drugiej. Bryła B
1
powstała
0
majka:
na planie w skali 1:1000 obraz leśny na kształt trójkąta. ile arów zajmuje ten obszar w rzeczywistosci
1
Mała mi:
Jak rozwiązać równanie ?
sin ( 2x +
π
4
) = −
√
2
2
5
Niuńka:
Okrąg o promieniu 3 i x
2
+1, gdzie x>0, są styczne zewnętrznie. Jeśli odległość miedzy środkami tych okręgów jest równa 13,to x ile ma
5
Ratox:
Proszę o wytłumaczenie Doprowadź do najprostszej postaci:
1
Castor:
Znajdź liczbę odwrotną do A i liczbę przeciwną do A, Która z tych liczb jest największa, a która najmniejsza :
3
majka:
z punktu A leżącego na okregu poprowadzono 2 prostopadle do siebie cieciwy o dlugosci 5 cm i 12
0
Sandra:
Strona książki ma obwód 68 cm. Oblicz, jakie wymiary powinna mieć strona tej książki, aby zapewnić maksymalną powierzchnie druku, jeśli zakłada się, że marginesy boczne i dolny będą
6
mm:
Pomóżcie jak zrobić to zadanie: A oto treść: Na ile sposobów można ustawić w szeregu 5 kobiet i 3 męszczyzn. Kobiety stoją na
2
jigsaw:
mam rozwiązać równanie 2
2
x
3
x
=144 proszę o pomoc
6
Adamo:
Dany jest wielomian W(x)=x
3
+mx
2
+nx−5
5
jigsaw:
mam rozwiązać równanie 2
2
x
3
x
=144
3
marek199999:
W trójkocie prostokatnym o przyprostokatnych 6 i 8 wysokosc prowadzona z wierzchołka kąta prostego ma długosc
1
Lidka:
CZWARTA CZĘŚĆ LICZBY 8
72
MA WARTOŚĆ? BARDZO PROSZĘ O WYLICZENIE, ODPOWIEDŹ OCZYWIŚCIE W POSTACI POTĘGI!
3
helmut:
1.oblicz V stożka powstałego przez obrót trójkąta równoramiennego o ramieniu dl. 6cm i podstawie 4cm względem jego wysokości
2
atex:
w klasie jest 10 dziewcząt i 15 chłopców. Oblicz prawdopodobieństwo, że w losowo
1
rudaaa:
3
IxI + x
= 1
5
violetta:
Mam prośbę czy ktoś pomoże mi w rozwiązaniu tych równań. Z góry bardzo dziękuję
!
3
Edyta:
W układzie współrzędnych dane są dwa punkty A=(2,−2) B=(4,−4)
0
aS:
dany jest ciąg a
n
=
n+1
n
. wyznacz wzór ogólny ciągu b
n
=a
n
+
1
−a
n
. odpowiedź podaj w najprostrzej postaci.
3
hubcio:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, mεR, dla których równanie ||x−10|−x|=m ma tylko jedno rozwiązanie
0
M4ciek :
Dla Natalii
To nie jest zadanie
0
McMac:
wykaz ze dla kazdej liczby m funkcja f dana wzorem f(x) = (m
2
+ m + 1)x + m jest rosnąca
10
anula:
Mam prośbę − czy mógłby mi ktoś sprawdzić poniższe zadanie?
2
viki2154:
bardzo proszę o pomoc
0
ola:
Na prostej dane są dwa punkty Po prostej AB od punktu B w kierunku wskazanym strzałą porusza się punkt P ze stałą prędkością v=0,5 cm/s.
2
Magda1aaa:
tworzca stozka ma dl 6cm i jest nachylona 30stopni do plaszczyzny podstawy.oblicz dl promienia podstawy
2
rączszka:
t
∫
dt = ?
(t+1)
2
Jak to w jakiś przystępny sposób obliczyć?
0
Emill099:
przekroj osiowy stozka jest trojkatem rownoramiennym.objetosc stozka jest rowna 9{3} π. oblicz pole calkowite.
1
Kacper1991:
Kat srodkowy oparty na 5/9 pięć dziewiątych ma miarę?
1
Magda112:
Przekroj osiowy walca jest kwadratem o polu 32cm2.Oblicz V i pole calkowite
0
Bartek:
Zapisać wynik w postaci x = a + b
√
3
√
3
x + 2 = 4
√
3
− 3x
1
BETI:
liczby 2, −1 ,5 są pierwiastakimi wielomianu W(X) stopnia trzeciego i W(3)=40 zatem współczynnik przy x
3
ma wartość rowną...?
1
pomocy:
2
6
4
*6
2
−2
1
6
6
przedstaw w postaci potęgi liczby 2 pezyjmując że 2
1
0
2
−
2
3
*2
4
8
~~1000
5
Karola:
Dla jakich wartości y=x
2
+bx+c , jeśli jej wykresem jest parabola o wierzchołku w punkcie W. Znajdź miejsca zerowe funkcji f. W (0,5)
0
pomocy:
DRODZY KOLEDZY KOLEŻANK KTO POMOŻE MI
Dany jest sześcian o wierzchołkach A,B,C,D,A1,B1,C1,D1 i krawędzi długości 1. Wybieramy losowo
3
patrycja:
Oblicz dziedzinę
2
Aneta:
Jak liczyc pierwiastki ktore maja tą samą podstawe ale sa innego stopnia np. pierwiastek 4 stopnia z 5 mnożony przez pierwiastek 6 stopnia z 5
0
mimi:
Oblicz x, korzystając z własności logarytmu. logx
4
−2log
3
=3logx
2
3
ewa:
6% liczby x jest równe 9. Wtedy x
4
Jutro poprawa ;(:
Rozłóż na czynniki liczbowe wielomianu i określ krotność pierwiastków(miejsc zerowych)
0
Lexi:
Wyznacz współrzędne punktu przecięcia przekątnych czworokąta o wierzchołkach A=(0,−4), B=(5,−1), C=(1,4), D=(−3,−1)
3
Justyna:
Oblicz wartość wyrażenia sin
3
α * cos
2
α + sin
5
α, gdzie sinα=(0,125)
2
/3 − (do potęgi dwie trzecie)
0
pati:
1)Podstawą ostrosłupa prawidłowego jest trójkąt o krawędzi 5 cm.Oblicz V i Pc oraz kąta dwuściennego między ścianą boczną i podstawą tego ostrosłupa,wiedząc że h ostrosłupa jest
3
ing:
Wartosc wyrazenia sin 20 cos 70 + cos 20 sin 70 − tg10 tg80 jest równa
3
andrzej:
Naszkicuj wykres:
5
maas:
Wykres: (podajcie wskazówki tylko)
2
ona:
Liczba 9
log
3
16
jest rowna
4
kuba:
wyznacz iloraz (czyli q) ciągu geometrycznego (a
n
), w którym: a
1
=12
1
sabina:
1) Rożnica ciągu arytmetycznego (a
n
) jest równa r. Wyznacz wyraz a
n
, jesli : a
1
=3, r=5 , n=7
9
KASIA:
Rozwiąż nierówność 1,5x+15<29−1,3x
3
karolka:
Znajdź współczynniki a,b,c we wzorze funkcji f określonej wzorem postaci f(x)=ax
2
+bx+c, x∊R, (a≠0), wiedząc, że do jej wykresu nalezy punkt P o współrzędnych (4,5) oraz funkcja osiąga
1
ada:
x
2
−16
x
2
+4x
:
x
2
−3x
2x−6
1
kazaczok:
Ile początkowych wyrazów należy zsumować, aby otrzymać: a)635 => a
1
= 5 i q = 2
2
Jutro poprawa ;(:
Wiedząc, że wielomiany W(x)=ax(x+b)2 i V(x)=x3+2x2+2 są równe. Oblicz a i b .
1
Majkel1673:
Dana jest funkcja f określona wzorem
0
rafał:
3x−3
Wskaż liczbę, dla której istnieje wartość liczbowa wyrażenia:
(x
2
−9)(2−x)
a.−3 b.3
0
Misiek :
:::rysunek::: Dana jest prosta o równaniu y=3 i punkty A=(4,8) oraz B=(6,12). Wyznacz współrzędne punktu C
0
daga:
Jeśli wyrażenie
16x
2
− 9
3 + 4x
=
√
5
, to wyrażenie 4x − 3 ma wartość?
0
Paulina:
Proszę o pomoc! Spośród 8 osób, w śród których są państwo Toruńscy należy wybrać czteroosobową komisje. Na ile sposobów można to zrobić, jeśli pan Toruński nie wejdzie do komisji bez żony,
0
Wojteq66:
Ile jest liczb naturalnych siedmiocyfrowych, których suma cyfr jest równa 4?
0
daga:
zad. 1. Do wykresu funkcji f(x) =
a
x
należy do punktu A=(1,−3). Wyznacz wzór funkcji i sporządź jej wykres.
1
Gleaken:
Oblicz całki oznaczone 5
2
GołąB:
Pilnie potrzebuję odpowiedzi z góry dziękuję.
4
Baron:
Oblicz sin15
0
Paulina:
wyznacz wszystkie liczby całkowite należące do dziedziny funkcji f(x)=({2sinx−1}): [log(−3x
2
+10x−3)]
0
Paulina:
proszę o pomoc przedstaw w najprostszej postaci wyrażenie:
0
Paulina:
proszę o pomoc przedstaw w najprostszej postaci wyrażenie:
0
aS:
W okrąg o r= 2
√
5
wpisano trójkąt prostokątny, którego jedna przyprostokątnych jest dwa razy dłuższa od drugiej. Oblicz długosci krótszej przyprostokątnej
4
Lolek:
Oblicz długość wysokości rombu, którego przekątne mają długość 10 i 22
4
Kliku :
Czesc.
1
W rombie bok równa się a, podczas gdy cosinus kąta ostrego rombu wynosi
. Oblicz długość
4
krótszej przekątnej.
1
daga:
Rozwiąż równanie:
12
ona:
Liczba 9
log
3
16
jest rowna
1
ewa:
Rozwiąż nierówność x2 − x − 2 ≤ 0
1
ada:
nierówność kwadratowa −x
2
+9x−20≤0
3
Tyson:
Oblicz pole trójkąta równobocznego, którego wysokość wynosi 4
√
3
12
Jordan:
Przydają się pochodne albo całki w liceum. Opłaca się ich teraz uczyć
0
Paulina:
Liczę ma pomoc jakiegoś Mądrego matematyka. niestety nie potrafię sobie poradzić z pewnymi zadaniami... z góry dziękuję
wyznacz pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego (a
n
), w
1
Angie:
Czy istnieje kąt α, dla którego:
16
bezradny:
PILNIE PROSZE O POMOC
dla jakich p nierównośc (p+1)x
2
+3x−2>0 nie ma rozwiązań?
4
daga:
W liczniku ułamka jest liczba x, a w mianowniku liczba o 4 większa od x. Suma tego ułamka i liczby 1 jest równa?
8
Karol:
całka! ja wiem ze elementarna no ale ja i tak leżę...
1
anula:
Kiedy stawiamy założenie w zadaniach z parametrem m w funkcji kwadratowej, że a≠0? Jakiego typu są to zadania?
1
Izka:
Wyznacz brakujące współczynniki wielomianu: f(x)=x
3
+2x
2
+cx+d wiedząc, że f(−2)=f(2)=0
3
DzIdZi:
Znajdź wzór na n−ty wyraz ciągu geometrycznego(a
n
)o ilorazie q: a) a
1
= −1, q=−1
1
ewa:
Rozwiąż równanie x3 − 7x2 − 4x + 28 = 0
0
daga:
Wyrażenie 5(x+2)
2
/ 6x
3
− 24x po skróceniu ma postać?
5
Licealista:
Dany jest wielomian W(x)=x
3
+kx + 4k − 63 , k ⊂ R Wyznacz k tak aby wielomian W miał trzy różnie pierwiastki.
0
Ania:
Dziękuję za pomoc. Ania: Przekrojem osiowym stożka jest trójkąt równoboczny o boku 16. Oblicz objętość i pole
5
hanka:
Mógłby ktos mi zrobic to zadanie? za chorobe nie wiem jak to rozwiazac. Zgóry dziekuje
2
Polcia:
Objętość walca jest równa 16/π a jego powierzchnia boczna po rozwinięciu jest kwadratem> oblicz wysokość tego walca.
0
daga:
Wyrażenie
5
(x+2)
2
6x
3
− 24x
po skróceniu ma postać?
3
julka:
Banalne zadanie z potęg którego nie potrafię rozwiązac..
0
daga:
Wartość wyrażenia wymiernego
5
x+1
+
3
x−1
dla x=3
√
2
wynosi?
0
ealfa:
Rozbicie namiotu na 1 dobe kosztuje 20zł, a za kazda nastepna dobe placi sie o 50 gr mniej niz za poprzednia.
3
Nowa:
Moja nauczycielka wprowadziła nam dziś tę metodę i tak ją zapisała:
0
Mela:
Wielomiany f(x) = −2x
3
+7x
2
− 4x−3 i g(x)=(3−2x)(x
2
+ax+b) są równe gdy: i mam w odpowiedziach gdy a=−2 i b=−1 tylko niewiem dlaczego to tak ma byc?
0
Spanky:
Pod jakim kątem powinna być pochylona jezdnia na zakręcie o promieniu krzywizny r=400m, aby siła nacisku autobusu poruszającego się z prędkością v=20m/s była prostopadła do podłoża.
0
kaski:
x
2
+16/x
2
−3x : x
2
+4x/2x−6
6
syss:
Wyznacz m, dla których iloczyn pierwiastków równania jest większy od 1.
0
Bahusek:
oblicz objetosc ostroslupa prawidlowego czworokatnego wiedzac ze krawedz boczna ma dlugosc 3cm i pada do plaszczyzny postawy pod katem 45 stopni.
2
POMOCY!:
w trójkącie równobocznym ABC o boku długości a i wysokości h obrano punkt P, z którego poprowadzono odcinki prostopadłe do boków tego trójkąta. Wykaż, że suma długości tych odcinków
0
play:
Kilka osób miało złożyć się na wynajęcie kutru. Niestety 30 % osób zrezygnowało z rejsu. O ile % więcej musi teraz zapłacić każda z pozostałych osób?
9
kejtiii:
Boki równoległoboku maja dlugosc 8 i 15 i kąt ostry α. oblicz pole jezeli cos α=
1
4
2
ewa:
3x−1=2
3
kejtiii:
w kwadrat o boku 10 cm wpisano okrąg .oblicz dlugosc okregu, pole figury ograniczonej brzegiem kwadratu i okregiem.
1
pablo:
Przekatna prostopadloscianiu jest nachylona do plaszczyzny podstawy, bedacej kwadratem o boku 2, pod katem 45stopni. Objetosc tego prostopadloscianu jest rowna
2
kejtiii:
Róznica długosci przekątnej i boku kwadratu jest równa 4. oblicz pole tego kwadratu
5
Jolka:
ile to jest? (
√
5
) do potęgi 3?
0
kejtiii:
:::rysunek::: na planie w skali 1:1000 obraz leśny na kształt trójkąta. ile arów zajmuje ten obszar w
3
Lexi:
Wyznacz współrzędne punktu przecięcia przekątnych czworokąta o wierzchołkach A=(0,−4), B=(5,−1), C=(1,4), D=(−3,−1)
0
kejtiii:
z punktu A leżącego na okregu poprowadzono 2 prostopadle do siebie cieciwy o dlugosci 5 cm i 12 cm. oblicz pole koła ograniczonego tym okregiem.
0
wiktoriaggg1:
Suma 5 początkoych wyrazów ciągu geometrycznego o ilorazie q=0,2 wynosi 781. wówczas
2
pięknotka:
6 do potęgi pierwiastek z trzech razy 2 do potęgi minus pierwiastek z trzech podzielić na trzy do potęgi pierwiastek z trzech
0
Koala25:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym przekrój płaszczyzną, zawierającą dwie niesąsiadujące ze sobą krawędzie boczne, jest trójkątem prostokątnym. Objętość ostrosłupa wynosi V. Oblicz
3
kajja:
jak to rozwiązać
b+(−c)=−2
0
Koala25:
Podstawą ostrosłupa prostego jest trójkąt równoramienny, którego podstawa ma długość 12 cm, a wysokość – 18 cm. Wszystkie krawędzie boczne są nachylone do płaszczyzny podstawy pod
2
magda 79:
Prostokąt ma boki długości 7cm i 14cm. Krótszy bok drugiego prostokąta ma 14cm. Jaką długość musi mieć dłuższy bok drugiego prostokąta, aby te prostokąty były podobne? Podaj skalę tego
12
Misiek :
Dana jest prosta o równaniu y=3 i punkty A=(4,8) oraz B=(6,12). Wyznacz współrzędne punktu C należącego do prostej o równaniu y=3 tak, aby długość łamanej ABC była najmniejsza.
1
kini:
3
√
54
:
3
√
16
=
6
ojojoj:
Boki trojkata zawieraja się w prostych, o rownaniach: x+2y−2=0; 2x−y−4=0; x−y+4=0. Napisz rownanie okregu o srednicy bedacej bokiem trojkata zawartym w prostej o rownaniu
3
jas:
2x+1/x+1=2/3
4
magda 76:
Prostokąt ma boki długości 7cm i 14cm. Krótszy bok drugiego prostokąta ma 14cm. Jaką długość musi mieć dłuższy bok drugiego prostokąta, aby te prostokąty były podobne? Podaj skalę tego
2
wiktoriaggg1:
Oblicz wartość wyrażenia log 15 + log 50− log 0,75
1
wiktoriaggg1:
oblicz pierwszy wyraz ciągu geometrycznego wiedząc, że iloraz tego ciągu jest równy
1
2
,a suma piewszych pięciu wyrazów wynosi −1
7
24
13
meg:
Jak narysować wykres funkcji f(x)=cos2x−cosx
?
2
dudek:
Dane są zbiory: A={x∈R: |5 − x|≥3}, B:{x∈R: x
2
−9≥0} C:{x∈R:
x+1
x−1
≤1}
2
wiktoriaggg1:
Wiedząc , że a
1
=3 oraz r=−2 oblicz 79 − ty wyraz ciągu arytmetycznego i sumę 12 − tu początkowych wyrazów tego ciągu
3
luk18:
Pole prostokąta W trójkąt prostokątny ABC, w którym AB=26, BC=24, AC=10, wpisujemy prostokąt CDEF, tak, że
5
wiktoriaggg1:
Wartośćią wyrażenia log 25+log 40 jest liczba: 3
5
wiktoriaggg1:
Rozwiążaniem równania log
5
x=−2 jest liczba 25
3
wiktoriaggg1:
wartoscią log
0
,
5
16 jest liczba 3
1
kini:
pierwiastek
1
3
*
√
48
=
1
wiktoriaggg1:
Wartością log
3
81 jest liczba a) 0
0
Magda:
Pięć jednakowych kol o promieniu 18 cm jest stycznych zewnetrznie do kola o promieniu r.Ponadto kazde z nich jest styczne zewnetrznie do dwoch sasiednich kol.Oblicz r z dokladnoscia do
0
wiktoriaggg1:
Suma 5 początkoych wyrazów ciągu geometrycznego o ilorazie q=0,2 wynosi 781. wówczas
1
wiktoriaggg1:
zad12. Jeżeli (a
n
) jest ciągiem geometryczym , a
1
=3 , q=2, to suma siedmiu początkowych wyrazów tego ciągu jest równa
0
kasia75:
proszę wyjaśnij mi z kąd te 6 zdarzeń elementarnych
1
Magda:
Koło o srednicy 72 cm obraca sie na odcinku dlugosci 5m.Ile pelnych obrotow wykona kolo?
2
wiktoriaggg1:
zad 11 Ciąg (a
n
) jest ciągiem geometrycznym , a
1
=4, q=−2. Piąty wyraz jest równy :
0
Magda:
W trojkacie prostokatnym symetralna przeciwprostokatnej i srodkowa wychodzaca z wierzcholka kata prostego tworza kat 22 stopnie.Wyznacz katy ostre tego trojkata
0
gaga:
3x3−3x2+4x−4=0
0
Magda:
Pod wplywem silnego wiatru wysoka sosna pochylila sie do poziomu pod katem 72 stopnie .Pod jakim katem padaja promienie sloneczne jezeli dlugosc sosny rowna jest dlugosci jej cienia?
0
Magda:
W trojkacie rownoramiennym ABC w ktorym IACI=IBCI=10, IABI=16, srodkowe przecinaja sie w punkcie S.Wyznacz dlugosc odcinka AS
0
Ania..:
oblicz. [2400−(x*200)]*0,01:100+200
1
wiktoriaggg1:
zad 10.Liczby −3 ; x ; −18,75 są trzema kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego . Zatem ; a) x=6,25
1
Magda:
Stosunek miar katow przyleglych jest rowny 7:11.Wyznacz te katy
4
syss:
Podaj liczbę pierwiastków równania w zależności od parametru m.
1
Magda:
.Na ile czesci moga podzielic plaszczyzne 3 rozne proste.Rozwaz rozne mozliwosci
1
wiktoriaggg1:
ILORAZEM ciągu geometrycznego o wyrazie ogólnym a
n
=5 x 3
n
jest liczba: a) 5
0
Koala25:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym przekrój płaszczyzną, zawierającą dwie niesąsiadujące ze sobą krawędzie boczne, jest trójkątem prostokątnym. Objętość ostrosłupa wynosi V. Oblicz
2
yogi:
z posrod cyfr 12345 wybieramy dwie. Oblicz prawdopodobienstwo ze dokladnhe jedna bedzie parzysta blagam
0
wiktoriaggg1:
Ciąg (a
n
) jest ciągiem arytmerycznym , a
1
5
=47 , S
1
5
=390 .Wówczas: a) a
n
=2n+17
8
Aggro:
Witam, mam problem z zadaniem: Oblicz współrzędne punktu współnego prostych o równaniach: y=0,75x+21 i y=−0,4x−2
0
kynio:
y=−3x
2
+x−2 napisz wzor funkcji kwadratowej wiedząc ze do jej wykresu nalezą punkty A(o,o) B(−2,−5)
0
ja:
Balon meteologiczny o objętosci 20m
3
napelniono wodorem .Wyznacz maksymalna mase balonu , kosza oraz balatu, ktora pozwoli mu sie uniesc w atmosferze
3
dora:
daną funkcje kwadratową f(x)=−3x2+4x−5 przedstaw w postaci kanonicznej naszkicuj wykres i opisz jej własności
2
krzysztof:
|x+2|+3x=|x−4|+5
2
wiktoriaggg1:
Suma 32− początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego o wyrazie ogólnym a
n
=3n−18 jest równa:
1
wiktoriaggg1:
Ciąg (a
n
) jest ciągiem arytmerycznym , a
1
0
=28, r=7.Pierwszy wyraz ciągu jest równy : a) −52
3
wiktoriaggg1:
Ciąg (a
n
) jest ciągiem arytmetcznym , a
1
=5, r= − 3. Trzydziesty piąty wyraz jest równy : a) 107
1
Lisek:
Krawędź podstawy prawidłowego ostrosłupa czworokątnego ma długość 10. Kąt między sąsiednimi ścianami bocznymi ma miarę 120o. Oblicz pole powierzchni bocznej ostroslupa
1
Piotr:
cos 150 + tg 120 * sin 210
2
Bartek:
Usuwanie niewymierności: {1+
√
3
}kreska ułamkowa{1−
√
3
}
2
Bartek:
Logarytmy do rozwiązania
1
wiktoriaggg1:
Różnicą ciągu arytmetyczego o wyrazie ogólnym a
n
=8−2n jest: a) 8
12
syss:
Dla jakiej wartości parametru m, równianie ma dwa pierwiastki dodatnie?
1
wiktoriaggg1:
ciągiem arytmetycznym jest ciąg o wyrazie ogólnym a) a
n
=5−n
0
wiktoriaggg1:
ciągiem niemonotonicznym jest ciąg o wyrazie ogólnym a) a
n
=2−5n
1
krzysztof:
|3+|x+1||=4
2
wiktoriaggg1:
dwunasty wyraz ciągu o wyrazie ogólnym a
n
=3n−5 jest równy a)7
1
krzysztof:
|x+2|+3x=|x−4|+5
0
invisible:
Funkcja liniowa f przyjmuje wartości dodatnie jedynie w przedziale (−2,+≈), a do jej wykresy należy punkt A=(1,9). Wzór tej funkcji to:
0
ja:
oblicz pojemność i wewnętrzną powierzchnię lejka w kształcie odwróconego stożka z otwartą podstawą , w którym obwód podstawy wynosi 12 pi cm, a kąt rozwarcia stożka (kąt między
1
adax:
Wyznacz m, dla których równanie ma dwa różne pierwiastki o różnych znakach, (m−1)x2 +2mx+3m−2=0
3
invisible:
Jak to obliczyć |5−7|−|−3+4| ja to liczyłam ale wychodziła mi zła odpowiedź a ma wyjśc z tego 1
1
Mała;]:
Pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego równy jest −5, a suma dwudziestu poczatkowych wyrazow =1230. wyznacz różnice
1
ewa:
18+2*2=
?
3
pięknotka:
6 do potęgi pierwiastek z trzech razy 2 do potęgi minus pierwiastek z trzech podzielić na trzy do potęgi pierwiastek z trzech
2
pięknotka:
6
√
3
*3
1
0
??????:
Sprawdź czy trójkąt o wierzchołkach: A(1; 3) B(6;4) C(4; −1) jest równoramienny? Wyznacz środki boków tego trójkąta.
5
ursusc360:
Ile ujemnych wyrazów ma ciąg a
n
= n
2
− 5n − 6 ?
3
Mała;]:
jesli alfa jest katem ostrym i sinα cosα= 1/7 to sinα + cosα= ?
1
help:
oblicz równania: sin 2x= 1
0
help:
Latarnia morska w Krynicy Morskiej wysyła sygnał:
0
Ania..:
Pan Jacek kupił na raty lodówkę za 2400zl. W sklepie zaproponowano następujący harmonogram spłat: przez rok co miesiąc 200zl oraz 1% odsetek od kwoty jaka pozostała jeszcze do
0
Ania.:
Kupujemy na raty telewizor za 3000zł. W sklepie zaproponowanu nam dwa harmonogramy spłat: a) przez rok co miesiąc 250zł oraz 1% odsetek od kwoty, jaka pozostała jeszcze do spłacenia;
0
Magda:
Hej
Mam problem z zadaniem następującej treści:
0
TOM:
wartośc f. f(X)=2
x
3
TOM:
jaka jest dziedzina tej funkcji
1
Ewina:
rozwiąż równanie :
1
Ewina:
W układzie współrzędnych na płaszczyźnie punkty A = (2, 5) i C = (6, 7) są przeciwległymi wierzchołkami kwadratu ABCD. Wyznacz równanie prostej BD.
1
Ewina:
Punkt E leży na ramieniu BC trapezu ABCD, w którym AB równoległe do CD. Udowodnij, że Kąt AED = kąt BAE + kątCDE .
0
Ania:
Kupujemy na raty telewizor za 3000zł. W sklepie zaproponowanu nam dwa harmonogramy spłat: a) przez rok co miesiąc 250zł oraz 1% odsetek od kwoty, jaka pozostała jeszcze do spłacenia;
1
Ewina:
Dwa pociągi towarowe wyjechały z miast A i B oddalonych od siebie o 540 km. Pociąg jadący z miasta A do miasta B wyjechał o godzinę wcześniej niż pociąg jadący z miasta B do miasta A i
1
Ewina:
Dane są dwa pojemniki. W pierwszym z nich znajduje się 9 kul: 4 białe, 3 czarne i 2 zielone. W drugim pojemniku jest 6 kul: 2 białe , 3 czarne i 1 zielona. Z każdego pojemnika losujemy po
2
aga:
ile jest rozwiązań (x
2
+25)(x+1)
0
Ewina:
Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 8. Krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 40°. Oblicz objętość tego ostrosłupa
4
Ewina:
Punkty A = (− 3,− 5), B = (4,−1), C = (− 2,3) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego. Oblicz długość ramienia tego trójkąta.
0
Ania:
Pan Jacek kupił na raty lodówkę za 2400zl. W sklepie zaproponowano następujący harmonogram spłat: przez rok co miesiąc 200zl oraz 1% odsetek od kwoty jaka pozostała jeszcze do
16
Beata:
Czy to jest dobrze zrobione?
13
Dawid:
Oblicz dla jakiej wartosci parametru m wektory u i v sa rownolegle gdy:
0
miki:
prosze o pomoc .
1
zb..:
Oblicz metodą przeciwnych współczynników: x+5y=2 0.2x+y=0.4
0
adam:
Niech ktos pomoze michałowi on sie juz meczy z tym zadaniem bardzo dlugo , ja nie moge mu wytlumaczyc bo rozwiazuje inne zadania innym osobom.
1
zb..:
Rozwiąż metodą podstawiania:3x+y=1 3x+y=3
79
Ania:
Oblicz jaka kwota dysponowała by pani Ania gdyby ulokowała w banku 5000zl na cztery lata na 8% w skali roku przy kapitalizacji rocznej.
1
Justa:
jak mam to policzyc::
2
Piotras:
Witam. mam prośbę czy ktoś może mi krok po kroku wyliczyć poniżej podane zadania
Z góry dziękuję
0
Pati:
Ciśnienie płynu tłoczkiem strzykawki lekarskiej wynosi 3 kPa .Jaka praca zostanie wykonana przy przesunięciu tłoczka o powierzchni 2cm
2
na odległość 5 cm.
2
Ania:
Oblicz podatek od odsetek który zapłacisz wpłacając 10000zl na rok na konto oprocentowane w wysokości 6% w skali roku jeśli kapitalizacja jest półroczna.
0
miki:
Balon meteorologiczny o objętości 20m
3
napełniono wodorem. Wyznacz maksymalną masę balonu (powłoki) , kosza oraz balastu , która pozwoli mu się unieść w atmosferze. ( gęstość
0
michał:
Oblicz pojemność i wewnętrzną powierzchnię lejka w kształcie odwróconego stożka z otwartą podstawą , w którym obwód podstawy 12 pi cm, a kąt rozwarcia stożka (kąt między ramionami
1
sylwia:
Witam,wogóle nie rozumiem tych zadan,prosze o pomoc w wyliczeniu. 1) Wiedząc,ze sin alfa=
√
3
U{4} oblicz wartosci pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta
1
Piotras:
Witam. Poproszę o dokładny zapis rozwiązania do zadań: 1) x
2
≤2
2
iza:
Please o pomoc w okresleniu dziedziny funkcji
a) f(x)=
√
2−5x
0
gacek:
na przeciw prostokatnej ab trójkata prostokatnego abc obrano punkty di e takze ad=ac oraz be=bc
2
ja:
oblicz całkę. bardzo proszę o pomoc
3x
2
−5x
∫
3
√
2x
3
−5
2
+7
1
Moring star:
Pomóżcie potrzebuje tego na jutro
! Usuń niewymierność z mianownika ułamka
1
x:
1
√
3
=
tgα
4
4
Ja tu policzyc tgα?
0
gacek:
w naczyniu było 102dm szescienne wody po pierwssej minucie ubyło 5 dm szesciennych a wkolejnych minutach o 0.25dm szesciennych mniej oblicz po ilu minutach napełni sie naczynie do pełni
0
Ania:
Przekrojem osiowym stożka jest trójkąt równoboczny o boku 16. Oblicz objętość i pole całkowite.
1
Stefanek:
Bardzo proszę o pomoc Usuń niewymierność z mianownika ułamka
0
gacek:
wierzchołki trójkata A=2,−1 B=4,2 C=5,1 oblicz pole trójkata ABC i napisz ruwnanie prostej zawierającej wysokosć trójhkąta poprowadzońą z wierzchołka A
0
G~~:
Sprawdź, czy odległość punktu P=(5,1) od symetralnej odcinka o końcach A=(−1,5), B=(7, −3) jest większa od 1. Odpowiedź uzasadnij.
5
Piotras:
Witam. Mam do rozwiązania nierówność kwadratową i nie wiem jak się do tego zabrać, proszę o pomoc
2
asia:
Jaką długość ma promień okręgu opisanego na trójkącie o bokach
√
3
,
√
5
, 2
√
2
?
5
humanic:
Proszę o pomoc w zadaniu z funkcji kwadratowej .Czy funkcja y=−x
+
4x+30 osiaga wartosc najmniejszą czy najwiekszą?Ile wynosi ta wartosc i dla jakiego argumentu jest przyjmowana?
2
maja:
Sprawdż ,czy proste k i l są prostopadłe,czy równoległe:k:y=x+2,l:x−y−3=0. Czy punkt A(−2,4) należy do którejś z tych prostych?Kto pokaże jak to sprawdzić ,mam zrobione
1
Alchemik:
Jaki związek karbonylowy powstanie w trakcie ogrzewania 3−etylo−4−metylo−3,4−heksanodiolu w obecności kwasu siarkowego(VI)?
6
pięknotka:
(5 do potegi −5:5
2
)(5
3
:5
2
)=
1
ja:
wyznaczyć przeciwdziedzinę y=
√
x
2
+4
0
ja:
wyznaczyć przeciwdziedzinę
−2
y=
x+5
1
kasia:
Witam Pytanie troszke inne.
0
Sailor:
Proszę pomocy
Nie kumam tego! Usuń niewymierność z mianownika ułamka.
2
wiola:
Oblicz 5 początkowych wyrazów ciągu, którego ogólny wyraz dany jest wzorem
1
adax:
Wyznacz m, dla których równanie ma dwa różne pierwiastki o różnych znakach, (m−1)x
2
+2mx+3m−2=0
3
Sailor:
Bardzo was proszę pomóżcie rozwiązać ten układ równań
!
3
gabi:
proszę pomocy...chomik ma dwa razy mniej lat niż kot, a kot jest o rok starszy od psa . razem zwierzęta mają 9 lat
0
POMOC!:
Rzucamy tzry razy symetryczna koscią do gy.Oblicz prawdopodobieństwo,że suma wyrzuconych oczek jest mniejsza od 17.
0
Jordan:
Określ liczbę tych permutacji zbioru A = {1,2,3,4,5,6,7,8} w których