parametry m w f kwadratowej
syss: Dla jakiej wartości parametru m, równianie ma dwa pierwiastki dodatnie?
(m+1)x2−4mx+m+1=0
7 kwi 14:46
dziuba: Musisz zrobić 3 założenia
Δ>0
x1x2>0
x1+x2>0
7 kwi 14:49
Eta:
parametr"m" musi spełniać układ warunków
a≠0
Δ>0
x1+x2 >0
x1*x2>0
7 kwi 14:49
syss: a≠0
m+1≠0
m≠−1
Δ=(−4m)
2−4*(m+1)*(m+1)=16m
2−4(m
2+2m+2)=12m
2−2m−2
12m
2−2m−2>0
Δ=4+96=100
p(Δ)=10
x
1=2−10/24=−3/4
x
2=2+10/24=1/2
(ramiona skierowane są do góry)
m∊(−
∞;−3/4)u(1/2;+
∞)
x1+x2 >0
−b/a>0
4m/(m+1)>0
4m>m+1
3m>1
m>1/3
m∊(1/3;+
∞)
x1*x2>0
c/a>0
m+1/(m+1)>0
m+1=m+1
0=0
x∊R?
więc rozwiązaniem jest m∊(1/2;+
∞)\{1)
czy mógłby mi to ktoś sprawdzić?
7 kwi 14:59
syss: czy powinienem rozpatrzyć też a=0?
7 kwi 15:00
dziuba: dla a≠0 będziesz miał jedno rozwiązanie a szukasz dwóch wiec nie..
7 kwi 15:02
Eta:
nie

bo dla a=0 −−−− masz równanie liniowe ( nie może mieć dwu rozwiązań)
7 kwi 15:03
syss: dla a≠0 będę mieć funkcje kwadratową, dla a=0 będzie to funkcja liniowa?
7 kwi 15:03
syss: to tak już na koniec
jak mam obliczyć 2 pierwiastki to a≠0
a gdy jeden to a=0?
7 kwi 15:05
;): | 4m | |
| > 0 to nie jest 3m > 1 tylko 4m(m + 1) > 0 bo rozwiązujesz nierówność wymierna |
| m + 1 | |
7 kwi 15:05
dziuba: tak
7 kwi 15:06
syss: już wiem

dziękuję wszystkim
7 kwi 15:08
;): | | m + 1 | |
Tak samo niżej |
| >0 nie jest m + 1 = m + 1 tylko (m + 1)2 > 0 |
| | m + 1 | |
7 kwi 15:08