z góry dzięki
paula: 1.W sali wykładowej w pierwszym rzędzie może usiąść 10 studentów. W każdym z następnych sześciu
rzędów jest o 2 miejsca siedzące więcej niż w rzędzie wcześniejszy. Z kolei w każdym z
dziewięciu następnych rzędów jest o 3 miejsca więcej niż w rzędzie poprzednim. Ile jest miejsc
siedzących w sali wykładowej?
2. Kule bilardowe ułożono w trójkąt, tak że przy jego wierzchołku była jedna kula, za nią dwie
kule, potem trzy kule itd. Przy podstawie znajdowało się 7 kul. Z ilu kul ułożono ten trójkąt?
potrzebuje pomocy w rozwiązaniu tych 2 zadan najlepiej z wytłumaczeniem bo nie bardzo rozumiem
temat z ciągów
7 kwi 21:04
paula:
7 kwi 21:11
paula: prosze o pomoc
7 kwi 21:21
paula: so...
7 kwi 21:52
Robert: ilosc osob w sali ⇒ 1x10+ 6x12+9x15 =217
jest to ciag arytmetyczny
a1=1 r=1 a7=a1+6r =7
S=(a1+a7) :2 x 7 =28
7 kwi 22:29