Dziedzina logarytmu + trygonometria
Qba101: Dziedzina logarytmu + trygonometria.
Zadanie pierwsze zrobiłem, drugiego nie jestem pewien czy można tak rozwiązać.
Zad.1
Wyznacz dziedzinę:
No więc tak:
x−1>0 stąd x>1
x≠2
16−x
2>0 stąd x
2−16<0 stąd (x−4)(x+4)<0, rysujemy parabole i odczytujemy x∊(−4,4)
Łączymy wszystko w x∊(1,2)u(2,4)
A teraz f.trygonometryczne:
sinx≠0 stąd x≠kπ
cosx≠0 stąd x≠π/2 +kπ
Zgadza się?
Zad 2.
Rozwiąż:
cos(x−2)=x
2−4x+5
Można wyznaczyć wierzchołek paraboli (2,1) i narysować cos(x−2) i widać, że osiąga 1 w −π+2kπ.
Mam wrażenie że tak nie można więc prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu. Pozdrawiam.
7 kwi 21:01
Qba101: Wrzucam na górę, może ktoś wpadnie na rozwiązanie.
7 kwi 21:27
Godzio :
1. Ok tylko przydałoby się to połączyć w jedno
| | π | | π | |
x ∊ (1, |
| )U( |
| ,2)U(2,π)U(π,4) |
| | 2 | | 2 | |
7 kwi 21:30
Godzio :
2. A to nie będzie po prostu tak:
−1 ≤ cos(x − 2) ≤ 1
−1 ≤ x2 − 4x + 5 ≤ 1 −− i teraz wyznacz x ?
7 kwi 21:32
Qba101: dzięki bardzo, jeszcze drugie zadanie, jeśli ktoś ma pomysł
7 kwi 21:32
Qba101: możliwe
7 kwi 21:34
Godzio :
x2 − 4x + 6 ≥ 0 i x2 − 4x + 4 ≤ 0
Δ = 16 − 24 = −8 (x − 2)2 ≤ 0 ⇔ x = 2
x ∊ R
Odp: x = 2
7 kwi 21:37