matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż rownanie
krzysztof:
|3+|x+1||=4
7 kwi 14:37
;):
3 + |x + 1| = 4 ⋁ 3 + |x + 1| = −4 |x + 1| = 1 ⋁ |x + 1| = −7 sprzeczne ponieważ wartość bezwzględna przyjmuje tylko wartości dodatnie x + 1 = 1 ⋁ x + 1 = −1 x = 0 ⋁ x = −2
7 kwi 14:43