Uprość wyrażenie - dlaczego błędne?
Ratox: Proszę o wytłumaczenie Doprowadź do najprostszej postaci:
(x
−2 + 2x
−1 + 2)(x
−2 − 2x
−1 + 2)
Generalnie wiem jak rozwiązać to zadanie, czyli przemnożyć nawiasy, ale wpadłem sobie na taki
oto pomysł, aby użyć wzoru skróconego mnożenia i nie wychodzi, czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć
dlaczego tak nie można?:
(x
−2 + 2x
−1 + 2)(x
−2 − 2x
−1 + 2) = [x
−2 + (2x
−1 + 2)][x
−2 − (2x
−1 + 2)]
= (x
−2)
2 − (2x
−1 + 2)
2 = x
−4 − (4x
−2 + 8x
−1 + 4) = x
−4 − 4x
−2 − 8x
−1 − 4
− to jest oczywiście złe rozwiązanie. Moje pytanie brzmi − dlaczego?
7 kwi 20:09
Bizon: (x−2 + 2x−1 + 2)(x−2 − 2x−1 + 2) = [x−2 + (2x−1 + 2)][x−2 − (2x−1

?+ 2)]
7 kwi 20:14
Bizon: chodziło mi oczywiście o ten plus
7 kwi 20:16
Ratox: Wybacz, ale z Twojego zapisu kompletnie nic nie rozumiem. Możesz wytłumaczyć to jaśniej?
7 kwi 20:18
Ratox: Dobra, już rozumiem. Wyciągnąłem minusa przed nawias, więc powinno być −2

Teraz rozumiem, dzięki
7 kwi 20:20
Bizon: kopiowałem Twój zapis .... i pytajniczki zmieniły "treść" ...
7 kwi 20:22