Prosta i punkty
Misiek : Dana jest prosta o równaniu y=3 i punkty A=(4,8) oraz B=(6,12). Wyznacz współrzędne punktu C
należącego do prostej o równaniu y=3 tak, aby długość łamanej ABC była najmniejsza.
Za wytłumaczenie tego zadania będę bardzo wdzięczny...
7 kwi 16:05
ICSP: który punkt A czy B jest bliżej prostej

Jaka jest odległość tego punktu od tej prostej? Masz
wzór?
7 kwi 16:07
Misiek : problemem dla mnie jest ta prosta... jeśli y=3 a wzór prostej to Ax+By+C=0 to nie kumam

to 3
mam podstawić za C ?
7 kwi 16:11
ICSP: y = 3 ⇔ y−3 = 0
A = 0
b = 1
C = −3
7 kwi 16:12
Misiek : A B C jak w funkcji kwadratowej (−.−) ?
7 kwi 16:15
ICSP: gdzie ty tutaj widzisz funkcję kwadratową

Wychodzę będę za jakieś 45min. Mogę być też dużo później, wiadomo jak to z polską służbą
zdrowia
7 kwi 16:16
Misiek : ok liczę na wyjaśnienie bo muszę to zrozumieć
7 kwi 16:17
Misiek :

prowizorycznie zrobiłem do tego rysunek..
mamy daną prostą y=3 (której nie wiem jak narysować)
i mamy wyznaczyć C, które ma być punktem prostej y=3 tak, aby długość łamanej ACB była
najkrótsza
7 kwi 16:31
;): y = 3 to jest to funkcja stała która jest równoległa do osi OX
7 kwi 16:44
;): Tak jak napisał [P[ICSP] przekształć y = 3 do postaci ogólnej i policz odległość punktów A i B
od tej prostej
7 kwi 16:45
;): Albo tak jak Ty to zrobiłeś zaznaczyć sobie te punkty i zobaczyć która będzie bliżej prostej y
= 3
7 kwi 16:49
Misiek :

czyli coś takiego? i obliczyć obległość A o dC i B od C
7 kwi 16:51
Misiek : i dajmy na to ze to będzie C=(5,3) ?
7 kwi 16:52
PiX: Wiem, że odkopuje ale jakby ktoś przypadkiem trafił na ten temat to przyda się poprawna
odpowiedź :
Najkrótszą drogą łączącą dwa punkty jest odcinek. Należy zatem wyznaczyć współrzędne
punktu A′ symetrycznego do punktu A (lub B) względem prostej y=3 . Współrzędne punktu
wspólnego prostej o równaniu y=3 i prostej przechodzącej przez punkty i A' B to
współrzędne punktu C.
Współrzędne punktu A’
A′ = (4, −2)
Równanie prostej przechodzącej przez punkty i A' B
y=7x−30
| | 33 | |
Współrzędne punktu C=( |
| ,7) |
| | 3 | |
4 maj 17:21