matematykaszkolna.pl
Prosta i punkty Misiek : Dana jest prosta o równaniu y=3 i punkty A=(4,8) oraz B=(6,12). Wyznacz współrzędne punktu C należącego do prostej o równaniu y=3 tak, aby długość łamanej ABC była najmniejsza. Za wytłumaczenie tego zadania będę bardzo wdzięczny... emotka
7 kwi 16:05
ICSP: który punkt A czy B jest bliżej prostej Jaka jest odległość tego punktu od tej prostej? Masz wzór?
7 kwi 16:07
Misiek : problemem dla mnie jest ta prosta... jeśli y=3 a wzór prostej to Ax+By+C=0 to nie kumam to 3 mam podstawić za C ?
7 kwi 16:11
ICSP: y = 3 ⇔ y−3 = 0 A = 0 b = 1 C = −3
7 kwi 16:12
Misiek : A B C jak w funkcji kwadratowej (−.−) ?
7 kwi 16:15
ICSP: gdzie ty tutaj widzisz funkcję kwadratową Wychodzę będę za jakieś 45min. Mogę być też dużo później, wiadomo jak to z polską służbą zdrowiaemotka
7 kwi 16:16
Misiek : ok liczę na wyjaśnienie bo muszę to zrozumieć
7 kwi 16:17
Misiek : rysunekprowizorycznie zrobiłem do tego rysunek.. mamy daną prostą y=3 (której nie wiem jak narysować) i mamy wyznaczyć C, które ma być punktem prostej y=3 tak, aby długość łamanej ACB była najkrótsza
7 kwi 16:31
;): y = 3 to jest to funkcja stała która jest równoległa do osi OX
7 kwi 16:44
;): Tak jak napisał [P[ICSP] przekształć y = 3 do postaci ogólnej i policz odległość punktów A i B od tej prostej
7 kwi 16:45
;): Albo tak jak Ty to zrobiłeś zaznaczyć sobie te punkty i zobaczyć która będzie bliżej prostej y = 3
7 kwi 16:49
Misiek : rysunekczyli coś takiego? i obliczyć obległość A o dC i B od C
7 kwi 16:51
Misiek : i dajmy na to ze to będzie C=(5,3) ?
7 kwi 16:52
PiX: Wiem, że odkopuje ale jakby ktoś przypadkiem trafił na ten temat to przyda się poprawna odpowiedź : Najkrótszą drogą łączącą dwa punkty jest odcinek. Należy zatem wyznaczyć współrzędne punktu A′ symetrycznego do punktu A (lub B) względem prostej y=3 . Współrzędne punktu wspólnego prostej o równaniu y=3 i prostej przechodzącej przez punkty i A' B to współrzędne punktu C. Współrzędne punktu A’ A′ = (4, −2) Równanie prostej przechodzącej przez punkty i A' B y=7x−30
 33 
Współrzędne punktu C=(

,7)
 3 
4 maj 17:21