f.kwadratowa
Karola: Dla jakich wartości y=x2+bx+c , jeśli jej wykresem jest parabola o wierzchołku w punkcie W.
Znajdź miejsca zerowe funkcji f. W (0,5)
7 kwi 19:10
Karola: Ma być wyznacz współczynnik b i c Funkcji i dalej ok.
7 kwi 19:12
Godzio :
f(x) = a(x − p)2 + q W(p,q), a = 1
7 kwi 19:12
Karola: a dalej ?
7 kwi 19:16
Vizer: Używasz wzorów na wierzchołek paraboli do obliczenia parametrów b i c:
b=0
y
w(x
w)=0+0+c
c=5
Więc funkcja ma postać: y=x
2+5
x
2+5=0
Funkcja nie ma miejsc zerowych gdyż ramiona paraboli są powyżej osi OX
7 kwi 19:17
Godzio: Zapisałem postać kanoniczną, wystarczy podstawić współrzędne wierzchołka i masz wynik
f(x) = 1 * (x − 0)2 + 5 = x2 + 5
b = 0, c = 5
7 kwi 19:24