Jaki bedzie wynik P i H?
marek199999: W trójkocie prostokatnym o przyprostokatnych 6 i 8 wysokosc prowadzona z wierzchołka kąta
prostego ma długosc
? Ile bedzie wynosic h? i ile pole?
7 kwi 19:56
UCSP: Policz pole ze wzoru:
P= a*b/2
a=6
b=8
Ze wzoru
a2 + b2 = c2
policz c
aby obliczyć h, skorzystaj z wyniku na pole uzyskanego wyżej
P= 1/2 * c * h
7 kwi 20:08
gosc: P = 48
c
2 = 36+64
c
2 = 100 /

{}
c = 10
48 = 1/2 * 10 * h / :h
48h=5
h = 9,6
Poprawnie zrobione?
7 kwi 20:24
gosc: zle, nie podzielilem pola na 2

P=24
c=10
24h=5
h=4,8.
7 kwi 22:49