Sprawdż ,czy?
maja: Sprawdż ,czy proste k i l są prostopadłe,czy równoległe:k:y=x+2,l:x−y−3=0.
Czy punkt A(−2,4) należy do którejś z tych prostych?Kto pokaże jak to sprawdzić ,mam zrobione
ale nie wiem czy dobrze.
7 kwi 10:51
Atime: Warunek na prostopadłość prostych: iloczyn współczynników stojących przy x musi wynosić −1
czyli:
1 * 1 ≠ −1 więc nie są prostopadłe
Warunek na równoległość: proste mają te same współczynniki kierunkowe i różnią się tylko
wyrazem wolnym. Widać więc że są równoległe.
Punkt A sprawdzamy podstawiając 4 pod y i −2 pod x
l: −2 − 4 − 3 = 0 <− widać że nie należy
k: 4 = −2 + 2 czyli 4 = 0 <− też nie należy
7 kwi 10:59
maja: dziękuję,miałam mały błąd a tak to dobrze.
7 kwi 12:41