moduł w module!
hubcio: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, mεR, dla których równanie ||x−10|−x|=m ma tylko jedno
rozwiązanie
7 kwi 19:29
b.: najłatwiej na rysunku, sporządzając wykres funkcji po lewej stronie (łatwo stopniowo w kilku
krokach nie jest trudne!)
7 kwi 19:56
Eta:

Można rozwiązać, wykorzystując wykresy funkcji po lewej i prawej stronie
L= f(x)= | |x−10| −x|
{ | x−10 −x | dla x ≥10 => { 10 dla x ≥ 10
f(x)=
{ | −x +10 −x | dla x<10 => { 2 | x − 5| dla x <10
{ 2x −10 dla x ≥5 i x<10
g(x) = 2|x−5 | =
{ −2x +10 dla x <5 i x< 10
i mamy:
{ 10 dla x≥10
f(x)= { 2x−10 dla 5≤ x < 10
{ −2x+10 dla x <5
proste
h(x) = m przecinają wykres f(x) tylko w jednym punkcie ,
gdy m€ ( 10, ∞) u {0}
odp: równanie ma tylko jedno rozwiązanie
dla parametru
m€ ( 10,∞0 U {0}
7 kwi 20:23
Eta:
poprawiam zapis
m€(10, ∞) U {0}
7 kwi 20:54