pomocy
pięknotka: 6 do potęgi pierwiastek z trzech razy 2 do potęgi minus pierwiastek z trzech podzielić na trzy
do potęgi pierwiastek z trzech
7 kwi 16:11
7 kwi 18:51
b.: potęgi zapisuje się przy użyciu ,,daszka'' (shift−6), zobacz po lewej od miejsca do wpisywania
tekstu
(jeśli wykładnik ma więcej niż 1 znak, to należy go dać w nawiasy {}, jak 210 po lewej)
a pierwiastki − też wyjaśnione po lewej − w postaci p {3} (bez spacji pomiędzy p i {)
spróbuj
7 kwi 19:45
pięknotka: 6√3 razy 2ddo potęgi minus oierwiastek z trzech podzielić na 3 √3=
8 kwi 14:26
b.: 2ddo potęgi minus oierwiastek z trzech −− a to czemu jest nie tak jak trzeba napisane?
mamy wzory nastepujace:
x
a y
a = (xy)
a
wystarczy z nich skorzystać (popdowiedz: w Twoim zadaniu a=
√3). sprobuj
8 kwi 14:39
pięknotka: nie umiem
8 kwi 14:47
b.: na poczatek skorzystaj z 3. wzoru dla 2−√3
ile rownaja sie x, a?
8 kwi 14:57
pięknotka: rozwiążesz?
8 kwi 15:18
b.: nie, nie rozwiaze − to jest zadanie dla Ciebie i mozesz je sama rozwiazac w ilustam krokach
krok 1 napisalem powyzej. sprobuj i napisz, co Ci wychodzi
moze przeformuluje:
skorzystaj z trzeciego wzoru powyzej dla takich x oraz a, aby lewa strona byla rowna
2
−√3
ile wtedy beda rowne x, a, oraz prawa strona tego wzoru?
przyklad:
| | 1 | |
3−7 = ( |
| )7, wzielismy x=3 i a=7 w trzecim wzorze |
| | 3 | |
8 kwi 15:23
pięknotka: to będzie tak jedna druga do potęgo minus trzeciej tak?
8 kwi 15:28
b.: podstawa, czyli 1/x = 1/2, dobrze
a ile rownac sie bedzie wykladnik, jeszcze raz popatrz?
8 kwi 15:31
pięknotka: x=2 i a=−3
8 kwi 15:33
b.: nie, a=
√3
minus już masz przed a w tym wzorze
będziemy więc mieli
ok, 1. krok za nami, teraz 2. krok −− liczymy licznik podanego ułamka, który jest równy
| | 1 | |
6√32−√3 =6√3 ( |
| )√3 = ... |
| | 2 | |
i zeby policzyc dalej, skorzystamy ze wzoru 1. powyzej. Porownaj wyrazenie
z lewa strona pierwszego wzoru powyzej −− ile teraz beda rowne x,y,a i prawa strona 1. wzoru?
8 kwi 15:43
pięknotka: nie wiem nie myśle................
8 kwi 15:46
8 kwi 16:35
b.: jak nie chcesz myslec, to mi sie juz nie chce wiecej pisac...
pa
8 kwi 20:47
9 kwi 10:43