matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja wymierna
daga:
Wartość wyrażenia wymiernego
5
x+1
+
3
x−1
dla x=3
√
2
wynosi?
7 kwi 17:01
M:
20 mar 12:23
Luna :
5(x−1)+3(x+1)
8x−2
=
x
2
−1
x
2
−1
8*3
√
2
−2
24
√
2
−2
2(12
√
2
−1
=
=
18−1
17
17
20 mar 12:28
ona:
5
3
+
=
3
√
2
+1
3
√
2
−1
5(3
√
2
−1)
3(3
√
2
+1)
=
+
=
(3
√
2
+1)(3
√
2
−1)
(3
√
2
−1)(3
√
2
+1)
15
√
2
−5
9
√
2
+3
=
+
=
9*2−1
9*2−1
15
√
2
−5
9
√
2
+3
15
√
2
−5+9
√
2
+3
24
√
2
−2
=
+
=
=
17
17
17
17
20 mar 12:31