wektory rownolegle
Dawid: Oblicz dla jakiej wartosci parametru m wektory u i v sa rownolegle gdy:
u=[−2,m] v=[1,2m+2
12
moze ktos wytlumaczyc ?
tylko prosze bez zyczliwego linku pod tytulem
https://matematykaszkolna.pl/strona/2302.html bo tu jest wektor rownolegly do prostej.
7 kwi 12:57
Dawid: up
7 kwi 13:07
Dawid: up
7 kwi 13:39
ICSP: nie mam pomysłu:(
Jedyne co mi przychodzi do głowy to coś takiego:
| −2 | | 1,2m | |
| = |
| . Jednak ja bym na tym nie bazował za bardzo. Może Eta ci bardzie |
| m | | 2,5 | |
pomoże:9
7 kwi 13:54
Dawid: w odp mam
−21 = m2m=u{5{2}}
tylko za cholere nie wiem dlaczego xD
7 kwi 13:56
Dawid: m2m+u{5{2}}
7 kwi 13:57
Dawid: nie da sie albo nie potrafie tego napisac xD
7 kwi 13:57
7 kwi 13:58
Dawid: no po za tym ze ma byc + to w;asnie tak xD
7 kwi 14:00
Eta:
→ →
u=[a,b] v=[c,d]
→ →
u | | v <=> a*d−b*c=0
i mamy: −2(2m+212) −1*m=0
rozwiąż to równanie
odp: m= −1
7 kwi 14:09
Dawid: dzieki
7 kwi 15:38
Eta:
7 kwi 15:39
Dawid: juz nawet wiem co nie tak robilem xD
poprostu myslalem ze tam jest ulamek dziesietny xD
7 kwi 15:40
Dawid: nie wyspanie robi swoje
7 kwi 15:41