Prawdopodobieństwo
abc: ze zbioru {1,2,...,7} losujemy
bez zwracania i zapisujemy je w kolejności wylosowania ,
otrzymując liczbę trzycyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania liczby
D) Większej od 350
|Ω|=7*6*5
pomocy

wytłumaczy ktoś jak to zrobić...? Ma wyjść 9/14
7 kwi 22:55
abc: nie mogę tylko dojść jak obliczyć ile jest takich liczb ułożonych ze zbioru 350 [zakładając że
tak jak powiedziane w zadaniu nie mogą się powtarzać] i tu tkwi ból... prosze o wytłumaczenie
tego ewentualnie istnieje alternatywna możliwość rozwalenia tego wzorami kombinatorycznymi z
rozszerzenia?
7 kwi 22:59
abc: ze zbioru większych od 350*
7 kwi 23:00
Eta:
1/ wariant
zaczynające się na 4,5,6,7
na drugim miejscu już dowolna cyfra ,ale bez tej pierwszej
na trzecim dowolna , ale bez tej pierwszej i drugiej ( bo losowanie bez zwracania
i mamy:
4*6*5 = 120 takich liczb
2/ wariant
zaczynające się na 3 , na drugim ≥6 {6,7}
a na trzecim dowolna ,ale bez tych dwu pierwszych,
i mamy: 1*2*5= 10 takich liczb
3/ wariant ( zostają juz tylko: 351,352, 354, 356, 357
czyli 5 takich liczb
R−m: 120+10+5 = 135 takich liczb
7 kwi 23:15
abc: dziękuje

tylko czemu w 3/wariancie zostają akurat te liczby i o co z tym chodzi w tym
momencie?
pierwsze 2 warianty czaje.
7 kwi 23:22
Eta:
W 3/ wariancie liczby > 350 z tego zbioru i zaczynajace się cyframi 35..
to już najprościej , bo można je wypisać:
stąd mamy: 351, 352, 354, 356,357
i więcej takich nie ma
bo odpadają 353 , 355, bo cyfry nie mogą się powtarzać
7 kwi 23:27
abc: aha już czaje dzięki.
Pokręcone są te niektóre zadania kombinatoryczne z podstawy
7 kwi 23:33
Eta:
7 kwi 23:35