parametr m
anula: Mam prośbę − czy mógłby mi ktoś sprawdzić poniższe zadanie?
Wyznacz m, dla których równianie ma dwa różne pierwiastki tego samego znaku.
(m+1)x
2−4mx+2m+3=0
Założenia:
Δ>0
a≠0
x
1*x
2>0
a=0
m+1=0
m=−1
4x−2+3=0
4x=−1
x=−1/4
Δ=(−4m)
2−4*(m+1)*(2m+3)=16m
2−4*(2m
2+3m+2m+3)=16m
2−8m
2−12m−8m−12=8m
2−20m−12
8m
2−20m−12>0
Δ=400+384=784
p(Δ)=28
x
1=20−28/16=−1/2
x
2=20+28/16=3
m∊(−1/2;3)
x
1*x
2>0
c/a>0
(2m+3)*(m+1)>0
2m
2+5m+3>0
Δ=25−24=1
p(Δ)=1
x
1=−(5−1)/4=1
x
2=(−5+1)/4=−1
m∊(−
∞;−1)u(1;+
∞)
teraz biorę część wspólną: m∊{1}?
7 kwi 19:28
Godzio : m ≠ −1
| | 1 | |
Nie x1 = − |
| tylko m1, tak samo, m2 = 3 −− z delty będzie suma przedziałów, więc |
| | 2 | |
(2m + 3)(m + 1) > 0
7 kwi 19:32
Godzio : I teraz zaznacz sobie to na osi, i znajdź część wspólną
7 kwi 19:33
Vizer: a=0
m+1=0
m=−1
4x−2+3=0
4x=−1
x=−1/4
No i mi się wydaje, że te linijki nie są Ci potrzebne bo nie pytają Cię o wyniki funkcji
liniowej wystarczy tylko policzyć a≠0
7 kwi 19:36
anula:
a=0
m+1=0
m=−1
4x−2+3=0
4x=−1
x=−1/4
Czy to jest potrzebne? Przecież mam obliczyć dwa pierwiastki, a licząc a=0 otrzymuję funkcję
liniową
7 kwi 19:38
anula: czy mógłby ktoś mi wytłumaczyć co mi da obliczenie a=0?
7 kwi 19:40
b.: nie to nie jest potrzebne, potrzebne jest tylko a≠0, czyli m≠−1
7 kwi 19:41
Vizer: Funkcja liniowa ma co najwyżej jeden pierwiastek, licząc funkcję kwadratową możemy otrzymać dwa
pierwiastki.
7 kwi 19:42
Jack:
y=0 ma nieskończenie wiele.
7 kwi 19:44
Vizer: no tak pomyliłem funkcja liniowa może mieć więcej pierwiastków niż jeden, ale nie dokładnie dwa
7 kwi 19:46
Jack:
zgoda
7 kwi 19:51