W układzie współrzędnych dane są dwa punkty
Edyta: W układzie współrzędnych dane są dwa punkty A=(2,−2) B=(4,−4)
− wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B
Moje rozwiązanie niech to ktoś sprawdzi:
(y−(−2) (4−2) − (−4−2) (x−2)=0
(y+2) * 2 + 6 * (x−2)=0
2y+4+6x−12=0
2y+6x−8=0
2y=−6x+8 /:2
y= −3x+4
Dobrze?
i drugi myślnik
− wyznacz równanie symetralnej odcinka AB
i tego niewiem jak zrobić pomożecie?
7 kwi 19:41
Bizon:
... niestety błąd równanie prostej to y=−x
a dalej ...
a) wyznacz środek S odcinka AB .... powinno wyść S=(3,−3)
b) mając S napisz równanie prostej prostopadłej do y=−x i przechodzącej przez S
powodzenia ...
7 kwi 19:52
Edyta: Niewiem gdzie jest błąd pomóżcie....
7 kwi 19:55
dero2005:
y = −1(x−2)−2
y = −x
środek odcinka |AB|
S =(
2+42 ,
−2−42)
S = (3, −3)
a*a
1+1 = 0
a
1 =
−1−1 = 1
symetralna
y = 1(x−3)−3
y = x − 6
7 kwi 22:52