w ostroslupie prawidlowym
hanka: Mógłby ktos mi zrobic to zadanie? za chorobe nie wiem jak to rozwiazac. Zgóry dziekuje
W ostrosłupie prawidłowym trójkatnym dane są: krawędz boczna b i kąt a nachylenia tej krawedzi
do plaszczyzny podstawy. Obliczyc objetosc i pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa.
7 kwi 17:09
hanka: Podbijam i jeszcze raz bardzo prosze <please>
7 kwi 18:08
hanka: Heeeeeeeeeeeeellpp:(
7 kwi 19:04
Godzio : Pomogę
7 kwi 19:04
Godzio :
H = bsinα
a =
√3bcosα
h
1 −− wysokość ściany bocznej:
h
12 = b
2 − 3b
2cos
2α
h
12 = b
2(1 − 3cosα
2α)
h
1 = b
√1 − 3cos2α
| | 1 | | a2√3 | |
V = |
| * |
| * H = ... |
| | 3 | | 4 | |
| | a2√3 | | ah1 | |
Pc = |
| + 3 * |
| = ... |
| | 4 | | 2 | |
7 kwi 19:09
hanka: Dziękuję pięknie

*******
7 kwi 19:21