Kombinatoryka
Jordan: Określ liczbę tych permutacji zbioru A = {1,2,3,4,5,6,7,8} w których
b) Liczby 1,2,3 występują w porządku rosnącym
Według mnie powinno ty być na 6! sposobów traktuję wtedy liczby 1,2,3 jako jedną np x czyli:
x45678, x87654, 4x5678 .... = 5! * 6 =6!.
| | | |
A w odpowiedziach jest | * 5! tego właśnie nie rozumie przecież w takim przypadku wwedług |
| | |
mnie mogło by dochodzić do sytuacji typu: 231 45678. Pewnie to jest dobra odpowiedz a ja źle
myśle.
Mógł by mi ktoś to wyjaśnić