W(x)=(x^2+2x-3)(x^2-9)(x^2-x)
Jutro poprawa ;(: Rozłóż na czynniki liczbowe wielomianu i określ krotność pierwiastków(miejsc zerowych)
W(x)=(x2+2x−3)(x2−9)(x2−x)
(x2+2x−3) : √Δ=4
(x2−9) : (x−3)(x+3)
(x2−x) : (x+1)(x−x) −nie wiem czy dobrze
Co dalej z tym zrobić jakoś staram się to zrozumieć.
7 kwi 18:49
maas: x2−x= (x−√x)(x+√x)
7 kwi 18:51
Jutro poprawa ;(: A co z krotnością pierwiastków ?
miejsca zerowe to :
√Δ=4 ?
x−3≠0
x≠3
x+3≠0
x≠−3
(x−√x)(x+√x)− miejsca zerowe ?
CZy tak ? I czy to koniec ?
7 kwi 19:02
Godzio :
(x2 + 2x − 3)(x2 − 9)(x2 − x)
x2 + 2x + 3 −− Δ < 0 −− nie da się rozłożyć
x2 − 9 = (x − 3)(x + 3)
x2 − x = x(x − 1)
... = (x2 + 2x + 3)(x − 3)(x + 3)(x − 1)x
7 kwi 19:04
Jutro poprawa ;(: Dzięki wielkie już rozumiem.
7 kwi 19:09