Maturzystka
Paula: Dany jest granistoslup prawidlowy trojkatny gdzie BC=6, CD=BF=12 gdzie EA ma 13 cm i jest
wysokoscia tego graniastoslupa. Oblicz objetosc. Bardzo prosze o pomoc, to zadanko jest mi na
poprawe ocenki bo jutro juz wystawienie ocen
7 kwi 21:07
Paula: Pomoze ktos?
7 kwi 21:22
Robert: Cos nie tak z tym zadaniem chyba nie do konca dobrze przepisane bo jak prawidlowy tow
podstawie powinien byc trojka rownoboczny a jezeli ma byc tak jak jest to wylicz wysokosc
podstawy z tw pitagorasa wstaw do wzoru na objetos graniastoslupa i wszystko
7 kwi 22:15
Michalina: zn.takie tylko dostalam..
7 kwi 22:29
Michalina: na spr.chyba bylo podane ze graniastoslup tylko
7 kwi 22:30
Michalina:
7 kwi 22:33
Robert: no to sprobuj narysowac sobie te graniastoslup w podstawie jest trojkat rownoramienny obliz
wysokosc wstaw do wzrou na v graniastoslupa i koniec zadania
7 kwi 22:33
Michalina: taki byl tylko i podpisane krawedzie
7 kwi 22:33
Michalina: jak wysokosc juz mam podano 12 cm.
7 kwi 22:35
Robert: to trzeba naniesc dane na ten rysunek
tak jak mialas podane na spr
7 kwi 22:35
Michalina: a nie sorry...
7 kwi 22:35
Michalina: ja jestem ciemna z geometrii a kurcze maturka za miesiac nie caly
7 kwi 22:36
Robert: ale potrzeba wysokosc podstawy do obliczenia Pp ta ktora jest podana to wysokosc
graniastoslupa
7 kwi 22:36
Michalina: wiem:(
7 kwi 22:36
Robert: o to nie ciekawie a sporo jsest takich zadan na maturze ale niema sie co zalamywac nawet w
miesiac mozna bardzo duzo przerobic
7 kwi 22:37
Michalina: to pomozesz?:( bo oczka sie kleja..
7 kwi 22:41
Robert: Mi wyszlo ze v = 39 √5 [cm3] chociaz niewiem czy jest to dobry wynik
7 kwi 22:43
Robert: juz tlumacze
7 kwi 22:43
Michalina: ok
7 kwi 22:43
Michalina: jetses?
7 kwi 22:50
Robert: jezeli w podstawie jest trojkat rownoramienny o bokach 6 .12. 12 to dzielimy go na polowy i
wychodzi trojkat prostokatny o bokach 0,5 *6 /12 x z tw pitagorasa 122 =3+x2
X2=135
x=√135 =3√15
0graniastoslupa ktorego podstawa jest trojkat wynosi v = Pp x H= 1/2 (a xh) x13 =9√15 x 13
117√15
7 kwi 22:51
Robert: niewiem czy dobrze wiec niema za co dziekowac
7 kwi 22:52
Michalina: Powiem tak ABC to wierzcholki w podstawie dolnej a EFD wierzcholki w podstawie gornej.
7 kwi 22:55
Robert: czyli to jest zle rozwiazanie sry
7 kwi 23:02