całka dla ambitnych
Karol:
z podstawieniem że t=
√1+2cosx
mój problem polega na tym że nie wiem co sie stanie z sinx jeżeli zamienię mianownik na t bo
przeciez wtedy będę miał całkowanie po dt...
7 kwi 21:02
Godzio:
t =
√1 + 2cosx
dt = U{−2sinx}{
√1 − 2cosxdx
| | 1 | | sinx | |
− |
| dt = |
| dx
|
| | 2 | | √1 − 2cosx | |
| | 1 | | 1 | |
− |
| ∫dt = − |
| t + C = ... |
| | 2 | | 2 | |
7 kwi 21:04
Karol: jak jak.. nie zrozumiałem. Mógłbyśpoprawić ten zapis? skąd się wzięło −2sinx?
7 kwi 21:06
Godzio: | | −2sinx | |
dt = |
| dx
|
| | √1 − 2cosx | |
−2sinx to pochodna (1 − 2cosx),
√1 + 2cosx to funkcja złożona
7 kwi 21:07
Trivial:
Cześć
Godziu.
7 kwi 21:08
Karol: dobra, załapałem, dzięki wielkie juz wiem skąd co i jak. Dzięki jeszcze raz.
7 kwi 21:08
Godzio:
Witaj
Trivial
7 kwi 21:09