Stopien wielomianu. Ile jest rowny :5, :6, :8, :4,
iwonka: W(x)=(x−1)2(2x+1)(4x3−3)
7 kwi 21:52
koli: 6
7 kwi 21:55
pomagacz:
wymnóż sobie po kolei wszystkie nawiasy, zacznij od wzoru skróconego mnożenia, a później jak w
zasadzie:
(a ± b)*(c ± d) = a*c ± a*d ± b*c ± b*d
i największa potęga x−a to właśnie stopień wielomianu
7 kwi 21:58
iwonka: niby 6 ale jak to wyliczyc
7 kwi 21:58
koli: nadal nie wiesz?
7 kwi 22:19
koli: mnozysz kazdy nawias przez kazdy
(x2−2x+1)(wzor skroconego mnozenia)(8x4−6x+4x3−3)=znow kazdy przez kazdy i od razu widzisz
ze x2*8x4 daje ci potege 8x6 wiec wielomian szostego stopnia
7 kwi 22:22
Gustlik: Sorki, ale kombinujecie jak konie pod górę z tym mnożeniem, wystarczy tylko ustalić, jaką
potęgę będzie miał pierwszy wyraz wielomianu, czyli wymnożyć najwyższe potęgi "x" każdego
czynnika, czyli dodać ich wykładniki.
W(x)=(x−1)2(2x+1)(4x3−3)
x2*2x*4x3=8x6 czyli st. 6
albo − jeszcze prościej − dodac stopnie poszczególnych czynników
st. 2+st. 1+st. 3=st. 6
I po sprawie.
8 kwi 00:38