Czy dobrze rozwiązałam układ równań??
Beata: Czy to jest dobrze zrobione?
{y=3x2+x−2
{3x−y=1
{y=3 * (1)2+1−2
{3x−y=1
{y=3+1−2
{3x−y=1
{y=2
{3x−y=1
{y=2
{3x−2=1
{y=2
{3x=2+1
{y=2
{3x=3\ :3
{y=2
{x=1
Dobrze?
7 kwi 12:59
Dawid: y=3x2+x−2
3x−y=1
y=3x2+x−2
y=3x−1
3x−1=3x2+x−2
y=3x−1
3x2−2x−1=0
y=3x−1
wyliczasz z funkcji kwadratowej i obydwa x lub jeden jezeli delta rowna zero podstawiasz do
drugiego rownania
7 kwi 13:03
Dawid: Δ=4+12
√Δ=4
x1=2−46
x1=−13
x2=2+46
x2=1
y1=−2
y2=2
7 kwi 13:06
Beata: czyli to wszystko źle wyliczyłam?
7 kwi 13:08
Dawid: a dlaczego za x podastawilas 1 ?
7 kwi 13:11
Beata: bo znam wynik i musze to tylko udowodnić. x=1 y=2
kiepska jestem w te klocki
7 kwi 13:13
Dawid: ale jaka jest tresc zadania ?
oblicz ?
czy udowodnij ze jesli x =1 to y=2 ?
7 kwi 13:15
Beata: Rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań.
Ale babka podała rozwiązanie"nieoficjalnie"

tzn, napisała (1,2) czyli na moje oko x=1 y=2...
7 kwi 13:18
Dawid: no ok ale podala wam rozwiazanie pewie tylko poto zebys wiedziala czy dobrze zrobilas

wiec nie mozesz go zastosowac do obliczenia

wiec masz zle.
7 kwi 13:21
Dawid: graficznie wiesz jak masz rozwiazac ?
7 kwi 13:22
Beata: hm... to jak to ma być zrobione?
Jakoś nie wydaje mi się,że poprzez zastosowanie równania kwadratowego..
Oświeć mnie−proszę..
7 kwi 13:23
Beata: niestety nie..
7 kwi 13:24
Dawid: no algebraicznie to jest tak jak ja Ci napisalem
a graficznie to przeksztalasz rownania tak zeby miec po jednej stronie tylko y a po drugiej
reszte tzn.
pierwsze zostaje jak jest
y=3x
2+x−2
a drugie
y=3x−1
i masz teraz rownanie kwadratowe i liniowe do ktorych masz narysowac wykresy i miejsca
przeciecia sie wykresow jest rozwiazaniem graficzny.
juz wiesz wszystko ?
7 kwi 13:26
Beata: a żeby zrobić te wykresy to musze zrobic tabelke'tak?
7 kwi 13:28
Dawid: "tableke" do liniowej
a do kwadratowej musisz policzyc miejsca zerowe i wieszcholek funkji
7 kwi 13:32
Beata: Aha

To już według zeszytu postaram się zrobić

Serdeczne DZIĘKI za pomoc!
Wszystkiego dobrego

7 kwi 13:34
Dawid: no spoko
7 kwi 13:39