wymierna
daga: W liczniku ułamka jest liczba x, a w mianowniku liczba o 4 większa od x. Suma tego ułamka i
liczby 1 jest równa?
7 kwi 17:38
Licealista:
Tak wygląda Twój ułamek? Czy treść tego zadanie nie jest trochę inna ? Tak aby to wyglądało:
Musisz wtedy uzyskać x − aby to zrobić, przenosisz 1 na drugą stronę i mnożysz przez mianownik
obustronnie.
Ułamek się skraca − pozostaje:
x= −x−4
2x=−4
x=−2
Ewentualnie mogłem się pomylić albo nie zrozumieć dobrze treści zadania − mam jednak nadzieję,
że troszkę pomogłem.
7 kwi 17:54
daga: Treść jest taka jak napisałam. Odpowiedzi:
A. 2x+4x+4
B. 1x+4
C. xx+4
D. 2x+2x
7 kwi 18:00
Ajtek: x4+x+1=
x4+x+
4+x4+x=
x+4+x4+x=
2x+4x+4
Odp. A
7 kwi 18:04
daga: dzięki wielkie .... wymierna jest dla mnie porażką ....
7 kwi 18:08