matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Geometria
Shiguruy:
Prosze o pomoc: Na dwóch bokach trójkąta równobocznego ABC o boku długości 3, zbudowano trójkąty równoramienne prostokątne ACD i BCE. Oblicz odległość między wierzchołkami tych trójkątówm tzn. |DE|
7 kwi 21:04
Eta:
|DC|= |CE|= 3
√
2
miara kąta DCE= 45
o
+60
o
+45
o
= 150
o
z tw. cosinusów |DE|
2
= |DE|
2
+ |CE|
2
−2*|DE|*|CE|*cos150
o
√
3
cos150
o
= − cos30
o
= −
2
podstaw dane i dokończ ..........
7 kwi 21:20