czarna magia,pomocy
irena: W graniastosłupie czworokątnym prawidłowym przekątna o długości 15 jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem α.Wiadomo że sin α=0,2.Wyznacz obj.tego graniastosłupa.
Czy ktoś może mi pomóc,dla mnie to czarna magia.
7 kwi 22:58
hubcio: przekątna tworzy trójkąt prostokątny z przekątną podstawy i wysokością prostopadłośiacnu
stąd sin =
√h{15} (15 ma długość przekątna w tym trójkącie)
0,2=
√h{15}
h = 3
teraz liczysz przekątną podstawy z pitagorasa
h
2 + d
2 = 225
d
2 = 225 − 9 = 216
d = 6
√6
d=a
√2
6
√6 = a
√2
a = 6
√3
V = a
2*h
V= 108*3
V=324
7 kwi 23:26
hubcio: | | h | |
oj tam jest błąd w zapisie pierwszym, powinno być |
| |
| | 15 | |
7 kwi 23:26
irena: hubcio 'dziękuję,dziękuję....
7 kwi 23:37