matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomóżcie mi z tymi ciągami proszę
wiola:
Oblicz 5 początkowych wyrazów ciągu, którego ogólny wyraz dany jest wzorem
n
2
+3n−1
a
n
=
3n
7 kwi 07:55
wiola:
Obliczyłam ale jak ktoś może to niech mi to sprawdzi: a
1
=1
1
a
2
=1
2
8
a
3
=1
9
1
a
4
=2
12
3
a
5
=2
5
7 kwi 10:20
b.:
16+12−1
27
3
1
a
4
=
=
=2+
= 2 +
12
12
12
4
reszta wydaje się dobrze
7 kwi 10:45