matematykaszkolna.pl
Wielomian-wyznacz k aby wielomian miał 3 różnie pierwiastki. Licealista: Dany jest wielomian W(x)=x3 +kx + 4k − 63 , k ⊂ R Wyznacz k tak aby wielomian W miał trzy różnie pierwiastki. Nie wiem konkretnie co mam zrobić w tym zadaniu. Nie liczę na rozwiązanie go tylko chciałbym dokładniej poznać metodę − co mam z tym zrobić aby te pierwiastki uzyskać. Jak mam to liczyć itp. Z góry dzięki wielkie.
7 kwi 17:11
Jack: W(x)=a(x−x1)(x−x2)(x−x3) Wiadomo, że a=1. W(x)=(x−x1)(x−x2)(x−x3) Spróbuj wymnożyć nawiasy i przyrównać W(x) do wielomianu z zadania.
7 kwi 17:14
Licealista: Nie rozumiem w jaki sposób mam to przyrównać. Wzór jest podobny do wzoru na postać iloczynową funkcji kwadratowej ale tam z delty mogłem wyliczyć miejsca zerowe (x1 i x2) a trzech miejsc zerowych tej funkcji raczej nie będę w stanie wyliczyć w ten sposób.
7 kwi 17:46
Licealista: Temat wyjątkowo szybko spada − Da radę ktoś wytłumaczyć szczegółowo co powinienem zrobić?
7 kwi 18:12
ukasz: Twierdzenie o wielomianach równych emotka
7 kwi 18:14
ukasz: Masz wielomian W(x) = x3 + kx + 4k − 63 I Q(x) = a(x−x1)(x−x2)(x−x3). Twierdzenie o wielomianach równych: Dwa wielomiany zmiennej x są równe wtedy i tylko wtedy, gdy są tego samego stopnia i mają równe współczynniki przy tych samych potęgach zmiennej x.
7 kwi 18:17