Geometria analityczna
Lexi: Wyznacz współrzędne punktu przecięcia przekątnych czworokąta o wierzchołkach A=(0,−4),
B=(5,−1), C=(1,4), D=(−3,−1)
Przy AC wychodzi mi y=8x−4. A przy BD y=2. Nie powinno mi tak wychodzić, to wiem,
tylko nie wiem gdzie popełniam błąd.
7 kwi 18:48
Gustlik:
A=(0,−4),
B=(5,−1)
C=(1,4)
D=(−3,−1)
Prosta AC:
y=8x+b
−4=8*0+b
b=−4
y=8x−4
Prosta BD
zauważ, że punkty B i D mają taką samą współrzędną y=−1, czyli wyznaczają funkcję stałą,
czyli prosta ma równanie y=−1.
Masz teraz prosty układ do rozwiązania:
{ y=8x−4
{ y=−1
Myślę, że sobie poradzisz.
8 kwi 01:03