Funkcja homograficzna
luk18: FUNKCJA HOMOGRAFICZNA


!
Funkcja homograficzna f jest monoticzna w przedziałach (−
∞,2) i (2,+
∞). Zbiór R\{0} jet zbiorem
wartości tej funkcji, a wartość 1 funkcja przyjmuje dla argumentu 6. Znajdź wzór tej funkcji
7 kwi 21:36
7 kwi 21:39
luk18: ale jakim to cudem zrobiłeś bo ja nie mam kompletnego pojecia...
7 kwi 21:40
Grześ: w mianowniku musi być x−2, ponieważ "2" jest wyrzucone z dziedziny.
Skoro nie osiąga 0, czyli licznik jest o stopień niższy, czyli jest pewnym "a", teraz funkcja
ma postać:
| | a | |
f(x)= |
| , teraz korzystamy z tego, że f(6)=1 |
| | x−2 | |
a=4, czyli:
7 kwi 21:42
luk18: aha... no dobra. Już czaję.
7 kwi 21:51