planimetria
kejtiii: Boki równoległoboku maja dlugosc 8 i 15 i kąt ostry α. oblicz pole jezeli cos α= 14
7 kwi 16:34
;): P = a * b * sinα więc zamień cosα na sinα
7 kwi 16:38
Ajtek:

cosα=
14
cosα=
x8
14=
x8 wyliczamy x, następnie z tw. Pitagorasa liczymy h, a później pole.
7 kwi 16:39
;): A nie łatwiej zamienić cosα na sinα i liczyć pole?
7 kwi 16:42
kejtiii: ok

czyli to bedzie tak P=15*8* sin α czyli pierwiastek z 15 przez 4
p=30
√15
7 kwi 16:45
Ajtek: Owszem łatwiej, ale to zadanie można rozwiązać na kilka sposobów

.
7 kwi 16:46
;): Tak
7 kwi 16:46
;): Ale po co się trudzić i liczyć wysokość na siłę skoro można to zrobić dużo szybciej i
łatwiej?
7 kwi 16:47
kejtiii: dziekujee
7 kwi 16:48
Ajtek: 
masz rację, ale ze swoich doświadczeń wiem, iż "jedynka tryg." czasami jest czarną
magią dla uczniów, a pierwiastki gryzą strasznie. A w tym zadaniu i tak ich nie unikniemy.
7 kwi 16:50