wykres
meg: Jak narysować wykres funkcji f(x)=cos2x−cosx

?
7 kwi 15:56
7 kwi 16:21
meg: Hm no to jak określić zbiór wartości takiej funkcji?
i dzieki za link−fajna stronka
7 kwi 19:53
Godzio:
f(x) = cos2x − cosx = 2cos
2x − 1 − cosx = 2cos
2x − cosx − 1
cosx ∊ <−1,1>
Policz wartości dla cosx = −1, cosx = 1 i cosx = U{1}{4
ZW = <najmniejsza wartość, największa wartość>
7 kwi 19:55
meg: no więc mam pytanie:
bo mam takie zadanie:
Wyznacz zbiór wartości paremetru m, dla których równanie cos2x−cosx=m ma rozwiazania.
i robie to tak:
f(x)=2cos
2x−1−cosx
f(p)=2p
2−p−1 i p∊<−1,1>
f(1)=0
f(−1)=2
| | −9 | | −9 | |
no i odpowiedz jest od |
| do 2... i pytanie: przeciez ani |
| ani 2 nie nalezy do |
| | 8 | | 4 | |
tego zbioru p∊<−1,1> więc czemu tak jest?
Możesz mi to wytłumaczyć Godzio?

Bardzo Cie prosze

nie wiem czy zrozumiałeś o co mi chodzi, bo troche skrótowo napisałam..
7 kwi 20:01
Vizer: p może i jest <−1,1>, ale ty liczyłaś wartości wyrażenia 2p2−p−1, a więc wyszły inne
przedziały
7 kwi 20:04
meg: a co z tym m? to nie ma wpływu na to zadanie? rozwiązuje się je tak jakby tego m nie było? bo
szczerze powiedziawszy nie rozumiem tego
7 kwi 20:06
Godzio:
m to inaczej proste które przecinają wykres, te proste mogą bym w przedziale gdzie znajduje się
wykres, czyli w ZW
7 kwi 20:07
meg: no wiec trzeba narysowac ten wykres w roziwazaniu i te proste?
7 kwi 20:08
Godzio:
Nie, wystarczy ze wyznaczysz ZW, pokazałaś że:
| | 9 | |
− |
| ≤ cos2x − cosx ≤ 2 a wiesz że cos2x − cosx = m więc:
|
| | 8 | |
7 kwi 20:09
Vizer: Jeśli tego jeszcze nie zrozumiałaś to napisze może ja inaczej. ZW "pokazuje" zakres gdzie jest
wykres funkcji. W pytaniu mamy ustali dla jakich m są rozwiązania, więc rozwiązaniem jest
7 kwi 20:14
meg: Oki. Czy tyle wystarczy? nie trzeba nic malować itd?

Dziękuję Wam bardzo!
7 kwi 20:19
Vizer: Nie trzeba malować

. Malować trzeba byłoby wtedy gdy należałoby ustalić ilość rozwiązań w
poszczególnych przedziałach w tym wypadku jest to zbyteczne.
Nie ma za co

W pewnym sensie Ty nam też pomagasz, bo ćwiczymy np. do nadchodzącej matury
7 kwi 20:22
meg: Hm, to zupełnie tak jak ja

Z taką różnicą, że Wy to umiecie a ja nie:(
7 kwi 20:27