matematykaszkolna.pl
wykres meg: Jak narysować wykres funkcji f(x)=cos2x−cosx?
7 kwi 15:56
;): Narysować chyba będzie ciężko http://www.wolframalpha.com/input/?i=cos2x+-+cosx
7 kwi 16:21
meg: Hm no to jak określić zbiór wartości takiej funkcji? i dzieki za link−fajna stronkaemotka
7 kwi 19:53
Godzio: f(x) = cos2x − cosx = 2cos2x − 1 − cosx = 2cos2x − cosx − 1 cosx ∊ <−1,1>
 1 
p =

4 
Policz wartości dla cosx = −1, cosx = 1 i cosx = U{1}{4 ZW = <najmniejsza wartość, największa wartość>
7 kwi 19:55
meg: no więc mam pytanie: bo mam takie zadanie: Wyznacz zbiór wartości paremetru m, dla których równanie cos2x−cosx=m ma rozwiazania. i robie to tak: f(x)=2cos2x−1−cosx f(p)=2p2−p−1 i p∊<−1,1>
 1 
pw=

4 
 1 −9 
f(

)=

4 8 
f(1)=0 f(−1)=2
 −9 −9 
no i odpowiedz jest od

do 2... i pytanie: przeciez ani

ani 2 nie nalezy do
 8 4 
tego zbioru p∊<−1,1> więc czemu tak jest? Możesz mi to wytłumaczyć Godzio?emotka Bardzo Cie proszeemotka nie wiem czy zrozumiałeś o co mi chodzi, bo troche skrótowo napisałam..
7 kwi 20:01
Vizer: p może i jest <−1,1>, ale ty liczyłaś wartości wyrażenia 2p2−p−1, a więc wyszły inne przedziały
7 kwi 20:04
meg: a co z tym m? to nie ma wpływu na to zadanie? rozwiązuje się je tak jakby tego m nie było? bo szczerze powiedziawszy nie rozumiem tego
7 kwi 20:06
Godzio: m to inaczej proste które przecinają wykres, te proste mogą bym w przedziale gdzie znajduje się wykres, czyli w ZW
7 kwi 20:07
meg: no wiec trzeba narysowac ten wykres w roziwazaniu i te proste?
7 kwi 20:08
Godzio: Nie, wystarczy ze wyznaczysz ZW, pokazałaś że:
 9 

≤ cos2x − cosx ≤ 2 a wiesz że cos2x − cosx = m więc:
 8 
 9 

≤ m ≤ 2
 8 
7 kwi 20:09
Vizer: Jeśli tego jeszcze nie zrozumiałaś to napisze może ja inaczej. ZW "pokazuje" zakres gdzie jest wykres funkcji. W pytaniu mamy ustali dla jakich m są rozwiązania, więc rozwiązaniem jest
 −9 
m∊<

,2>.
 8 
7 kwi 20:14
meg: Oki. Czy tyle wystarczy? nie trzeba nic malować itd?emotka Dziękuję Wam bardzo!
7 kwi 20:19
Vizer: Nie trzeba malować. Malować trzeba byłoby wtedy gdy należałoby ustalić ilość rozwiązań w poszczególnych przedziałach w tym wypadku jest to zbyteczne. Nie ma za coemotka W pewnym sensie Ty nam też pomagasz, bo ćwiczymy np. do nadchodzącej matury
7 kwi 20:22
meg: Hm, to zupełnie tak jak jaemotka Z taką różnicą, że Wy to umiecie a ja nie:(
7 kwi 20:27