matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jeżeli
wiktoriaggg1:
zad12. Jeżeli (a
n
) jest ciągiem geometryczym , a
1
=3 , q=2, to suma siedmiu początkowych wyrazów tego ciągu jest równa a) 381 b) 396 c) 435 d) 524 e) 189
7 kwi 15:38
Eta:
q
n
−1
S
n
= a
1
*
q−1
2
7
−1
S
7
= 3*
= .........
2−1
odp:a)
7 kwi 15:42