Jak wyliczyć to q???
kuba: wyznacz iloraz (czyli q) ciągu geometrycznego (an), w którym:
a1=12
a2=9
q=?
7 kwi 18:40
Godzio :
Jeśli masz dane wyrazy: a
m i a
k gdzie m > k, k,m∊N
+ to iloraz ciągu liczysz tak:
7 kwi 18:45
kuba: a jak wyliczyć m?
7 kwi 18:49
Godzio : Nic nie masz wyliczać podałem Ci wzorek,
Jeśli masz dane załóżmy a
8 = 64 i a
4 = 16 w ciągu geometrycznym to:
4 = q
4
q =
√2 lub q = −
√2
7 kwi 18:51
kuba: ok dzięki wielkie. pomyliłem się, tu nie trzeba obliczać a
n. jeszcze raz dziękuję
7 kwi 18:52
ex: 2Δ⇒→←∊≤Ωβ
9 cze 21:57