matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż to ...
Adamo:
wykaż, że równanie x(x+2)(x−3)=3−x ma tylko dwa rozwiązania rzeczywiste.
7 kwi 20:56
Eta:
x(x+2)(x−3) −(3−x)=0 x(x+2)(x−3)+(x−3)=0 (x−3)(x
2
+2x+1)=0 (x−3)(x+1)
2
=0 x= 3 v x= −1 −−pierwiastek dwukrotny
7 kwi 21:05