boki trojkata..
ojojoj: Boki trojkata zawieraja się w prostych, o rownaniach: x+2y−2=0; 2x−y−4=0; x−y+4=0.
Napisz rownanie okregu o srednicy bedacej bokiem trojkata zawartym w prostej o rownaniu
x+2y−2=0
Kto pomoze?
7 kwi 16:02
Bizon: punkty przeciącia tej prostej z pozostałymi wyznaczą wierzchołki A i B. Odcinek AB to średnica
szukanego okręgu a punkt S to środek odcinka będący jednocześnie środkiem okręgu.
SA to promień kręgu ... do dzieła więc
7 kwi 16:08
ojojoj: nie wiem od czego mam zacząć, to ostatni punkt tego zadania i tu utknęłam..
7 kwi 16:15
Bizon:
1) Rozwiąż układ:
Otrzymasz współrzędne punktu A
2) Rozwiąż układ:
Otrzymasz współrzędne puntu B
3) Wyznacz środek S odcinka AB ... jest to zarazem środek okręgu
4) Policz długość odcinka SA lub SB .... jest to promień szukanego okręgu
5) Napisz równanie okręgu ....

....do boju ...
7 kwi 16:33
ojojoj: nie no w życiu tego nie zrobie:(
7 kwi 17:01
ojojoj: wychodza mi cuda na kiju, czy ktos bylby w stanie to obliczyc?:(:(
7 kwi 19:02
Bizon: 1) x=2−2y do drugiego 2(2−2y)−y−4=0 4−4y−y−4=0 −5y=0 y=0 więc x=2
punktem przecięcia prostych x+2y−2=0 i 2x−y−4=0 jest punkt A=(2,0)
2) x=2−2y do drugiego 2−2y−y+4=0 −3y=−6 y=2 więc x=−2
punktem przecięcia prostych x+2y−2=0 i x−y+4=0 jest punkt B=(−2,2)
| | 2−2 | | 0+2 | |
3) Środek odcinka AB to punkt S( |
| , |
| ) S=(0,1)
|
| | 2 | | 2 | |
4) Promień szukanego okręgu to długośc odcinka SA
r=
√(2−0)2+(0−2)2 r=2
√2
5 Równanie okręgu to (x−0)
2+(y−1)
2=(2
√2)
2
x
2+(y−1)
2=8
.... jeśli gdzieś nie zrobiłem błędu to to są te cuda na kiju ...
7 kwi 19:34